Побачив світ черговий номер збірника нормативно-правових актів парламентського видавництва.

У № 27 надруковано Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих питань проходження громадянами військової служби».

Зазначеним Законом Верховна Рада України постановляє доповнити Закон України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» абзацами такого змісту:

«Порядок і розміри грошового забезпечення військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних навчальних закладів для виконання завдань в інтересах оборони держави та її безпеки із залишенням на військовій службі, визначаються Кабінетом Міністрів України».

«За військовослужбовцями, відрядженими до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних навчальних закладів, зберігаються продовольче, речове та інші види забезпечення, передбачені цією статтею, гарантії та пільги, що надаються за рахунок коштів, призначених у Державному бюджеті України на утримання Збройних Сил України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів спеціального призначення та Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України.

Порядок здійснення всіх видів матеріального забезпечення військовослужбовців, відряджених до державних органів, підприємств, установ, організацій, а також державних та комунальних навчальних закладів, та виплати грошової компенсації вартості за речове майно, що не отримано такими військовослужбовцями, встановлюється Кабінетом Міністрів України».

Закон України «Про військовий обов’язок і військову службу» - доповнити абзацами наступного змісту:

«Для потреб Збройних Сил України та інших військових формувань (крім Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України) на військову службу за контрактом на строк військової служби в календарному обчисленні, встановлений частиною другою статті 23 цього Закону, можуть бути прийняті громадяни України з числа військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом осіб офіцерського складу, військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, та осіб, звільнених з військової служби, які не досягли граничного віку перебування на військовій службі і визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями).

Перелік посад, що можуть бути заміщені такими військовослужбовцями, визначається Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями».

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування. І цим Законом регламентовано, що протягом трьох місяців з дня набрання чинності підлягають звільненню з військової служби військовослужбовці Збройних Сил України та інших військових формувань, які в особливий період:

досягли граничного віку перебування на військовій службі;

за висновком (постановою) військово-лікарської комісії визнані непридатними до військової служби в мирний час, обмежено придатними у воєнний час, за винятком військовослужбовців військової служби за контактом (крім військовослужбовців Державної прикордонної служби України, Служби безпеки України та Служби зовнішньої розвідки України), які за висновком (постановою) військово-лікарської комісії визнані непридатними до військової служби за станом здоров’я за наслідками захворювань, поранень (травм, контузій, каліцтв), одержаних під час виконання обов’язків військової служби, що призвело до встановлення їм інвалідності, часткової втрати працездатності без встановлення інвалідності (крім розумових, сенсорних, психологічних вад, розладів психіки, поведінки та інших захворювань, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями), висловили бажання продовжувати військову службу за контрактом на посадах, визначених Міністерством оборони України та іншими центральними органами виконавчої влади, які відповідно до закону здійснюють керівництво військовими формуваннями, у порядку, визначеному відповідними положеннями про проходження громадянами України військової служби.

Кабінету Міністрів України протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити приведення міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

У «Відомостях» опубліковано Закон України «Про внесення зміни до статті 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» щодо членів сім’ї, які мають право на пенсію в разі втрати годувальника».

Вказаним Законом Верховна Рада України постановляє виключити з частини шостій статті 30 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» слова «крім курсантів і слухачів військово-навчальних закладів та навчальних закладів Міністерства внутрішніх справ України і державної пожежної охорони».

Цей Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Кабінету Міністрів України протягом місяця з дня набрання чинності цим Законом привести свої нормативно-правові акти у відповідність із цим Законом та забезпечити перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із цим Законом.

У № 27 «Відомостей» оприлюднено Закон України «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо захисту дітей від сексуальних зловживань та сексуальної експлуатації», яким Верховна Рада України постановляє внести зміни до Кримінального кодексу України, зокрема:

Викласти статтю 155 викласти в такій редакції:

«1. Природні або неприродні статеві зносини з особою, яка не досягла шістнадцятирічного віку, вчинені повнолітньою особою, караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк.

2. Ті самі дії, вчинені близькими родичами або членами сім’ї, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, або якщо вони спричинили безплідність чи інші тяжкі наслідки, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

Частину другу статті 156 викласти в такій редакції:

«2. Ті самі дії, вчинені щодо малолітньої особи або вчинені членами сім’ї чи близькими родичами, особою, на яку покладено обов’язки щодо виховання потерпілого або піклування про нього, караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого».

Статтю 302 доповнити частиною четвертою такого змісту: «Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені із залученням малолітньої особи, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років».

«Відомості» містять Постанову Верховної Ради України «Про відзначення 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша».

Зазначеним нормативним актом, враховуючи вагомий внесок Пантелеймона Куліша у розвиток української літератури, у культурне та суспільно-політичне життя України, Верховна Рада України, поставляється у серпні 2019 року урочисто відзначити 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша.

Рекомендувати Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня прийняття цієї Постанови утворити організаційний комітет з підготовки та проведення заходів щодо відзначення на державному рівні 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша за участі Центру дослідження життя і творчості Пантелеймона Куліша при Інституті літератури імені Т.Г. Шевченка НАН України, представників громадських організацій, органів місцевого самоврядування та виконавчої влади.

У місячний строк з дня утворення зазначеного організаційного комітету розробити та затвердити план заходів щодо підготовки та відзначення на державному рівні 200-річчя з дня народження Пантелеймона Куліша.

Рекомендувати Державному комітету телебачення і радіомовлення України організувати тематичні теле- і радіопередачі, присвячені життю і діяльності Пантелеймона Куліша, та сприяти висвітленню державними засобами масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 200-річчя з дня його народження.

Запропонувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг ювілейну монету, присвячену 200-річчю з дня народження Пантелеймона Куліша та публічному акціонерному товариству «Укрпошта» видати серію поштових марок, присвячену 200-річчю з дня народження Пантелеймона Куліша.

Контроль за виконанням цієї Постанови покласти на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності та Комітет Верховної Ради України з питань науки і освіти.

У № 27 надруковано Постанову Верховної Ради України «Про увічнення пам’яті першого космонавта України, Героя України Леоніда Каденюка».

З метою увічнення пам’яті першого космонавта України, Героя України Леоніда Каденюка, зміцнення національно-патріотичного виховання молоді та популяризації досягнень у розвитку авіації та освоєнні космосу Верховна Рада України постановляє рекомендувати органам місцевого самоврядування розглянути питання щодо: перейменування вулиць, провулків, площ, скверів; встановлення меморіальних дощок та пам’ятних знаків; найменування закладів культури та закладів освіти, що знаходяться у їхньому підпорядкуванні; виготовлення та розміщення соціальної реклами на честь першого космонавта України Леоніда Каденюка, а також Міністерству освіти і науки України забезпечити проведення у закладах середньої та вищої освіти уроків, виховних годин, круглих столів, науково-практичних конференцій, інших тематичних заходів, присвячених життю та діяльності першого космонавта України Леоніда Каденюка.

Запропонувати Національному банку України виготовити і ввести в обіг пам’ятну монету, присвячену першому космонавту України Леоніду Каденюку.

Контроль за виконанням цієї Постанови покладено на Комітет Верховної Ради України з питань культури і духовності.

Окрім цього у «Відомостях Верховної Ради України» опубліковано постанови Верховної Ради України: «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо підстав проведення експертизи», «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень», «Про внесення змін до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання», «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України з питань удосконалення системи охорони культурної спадщини», «Про прийняття за основу проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України у зв’язку з набранням чинності Законом України «Про державну підтримку кінематографії в Україні»», «Про направлення на повторне перше читання проекту Закону України про внесення змін до деяких законів України щодо врегулювання діяльності Українського культурного фонду» та «Про внесення змін до порядку денного восьмої сесії Верховної Ради України восьмого скликання».

«Відомості Верховної Ради України» у № 27 продовжують друкувати Зміни в адміністративно-територіальному устрої України, які відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» і Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» стосуються перейменування населених пунктів України.

Довідково: Бюлетень «Відомості Верховної Ради України» видається відповідно до вимог статті 22 Закону України «Про порядок висвітлення діяльності органів державної влади та органів місцевого самоврядування в Україні засобами масової інформації», статті 139 Регламенту Верховної Ради України, Указу Президента України «Про порядок офіційного оприлюднення нормативно-правових актів та набрання ними чинності».

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30