У роботі сесії беруть участь 260 парламентаріїв, які представляють 57 країн-учасниць Організації з безпеки та співробітництва в Європі та цілий ряд асоційованих країн і міжнародних організацій.

До складу української делегації входять народні депутати А.Герасимов (Глава делегації), О.Бєлькова, С.Висоцький, В.Вовк, А.Геращенко, Т.Острікова, Р.Чубаров та Н.Шуфрич.

Головна тема цьогорічної сесії - «Виконання зобов’язань в рамках ОБСЄ: роль парламентів».

Під час урочистої процедури відкриття сесії до присутніх із вітальними промовами звернулися Голова ПА ОБСЄ Г.Церетелі, Голова Бундестана В.Шойбле, Віце-канцлер ФРН і Міністр фінансів О.Шольц.

Голова ПА ОБСЄ у своїй промові звернув увагу присутніх на той факт, що  криза навколо України загрожує миру і стабільності усієї Європи, і що конфлікт на сході України необхідно вирішувати у рамках міжнародного права та поваги до територіальної цілісності України. У цьому контексті він згадав і Грузію, частина території якої перебуває під окупацією вже 10 років. Він окремо наголосив, що той, хто порушує фундаментальні принципи міжнародного права та порушує права людини має бути готовим відповісти за свої дії. Говорячи про роль ОБСЄ, Г.Цереталі наголосив на визначній ролі ОБСЄ у сприянні демократичним процесам в регіоні. Позитивно він оцінив певний прогрес у перемовинах Кишинева і Тирасполя щодо проблем Придністров’я, які мають стати прикладом для інших країн регіону.

Голова Бундестагу особливо підкреслив унікальність ОБСЄ та її моніторингових місій, які мають визначний досвід кризового менеджменту, що у черговий раз було доведено під час конфлікту на сході України. Серед основних викликів і загроз країнам на просторі ОБСЄ він згадав гібридні війни, кібератаки та незаконну міграцію. В.Шойбле окремо наголосив на важливості ОБСЄ для вирішення міжнародних проблем.

Віце-канцлер і Міністр фінансів ФРН зазначив, що сьогодні у Європі ми стали свідками незаконних спроб змінити існуючі кордони силовим шляхом, що становить небезпеку для усього континенту, згадавши у цьому контексті анексію Криму. Він також заявив, що нормандський формат переговорів, у якому бере участь і Німеччина, є важливим для імплементації Мінських домовленостей. О.Шольц закликав докладати усіх зусиль з метою ліквідації заморожених конфліктів у Європі.

 

Довідково:

ХХVІІ щорічна сесія Парламентської Асамблеї ОБСЄ традиційно проходитиме у форматі загальних пленарних засідань та в рамках трьох комітетів: з політичних питань і безпеки; з економічних питань, науки, технології і довкілля; з демократії, прав людини і гуманітарних питань. Учасники сесії голосуватимуть по резолюціям трьох комітетів і по 16 додатковим пунктам, спрямованим на модернізацію ОБСЄ - найбільшої регіональної організації з питань безпеки у світі. Серед цих 16 додаткових пунктів - один внесений парламентською делегацією України.

Порядком денним сесії Асамблеї передбачено також розгляд таких основних питань: протидія тероризму, зміна клімату, міграція, зміцнення механізмів ОБСЄ у сфері захисту прав людини.

Особлива увага приділятиметься триваючій агресії Російської Федерації проти України, порушенням прав людини в тимчасово окупованій АР Крим та м. Севастополь, погіршенню ситуації на тимчасово окупованих територіях Донецької та Луганської областей.

Серед інших питань порядку денного сесії - проблематика роззброєння, тривалих конфліктів на Південному Кавказі, кібербезпека, скасування смертної кари, боротьба з корупцією, а також можливості забезпечення прав біженців та внутрішньо переміщених осіб.

Під час сесії українська парламентська делегація планує внести на розгляд парламентських делегацій держав-учасниць ПА ОБСЄ один проект резолюцій - тривале порушення прав людини і основних свобод в Автономній Республіці Крим і місті Севастополь (Україна).

Щорічна ХХVІІ сесія завершиться 11 липня виборами посадових осіб Асамблеї і прийняттям Берлінської Декларації, яка сприятиме формуванню політики ОБСЄ і національної політики.

Спостерігати за загальним ходом 27-ої щорічної сесії ПА ОБСЄ у Берліні можна на офіційному сайті Асамблеї за адресою: http://www.oscepa.org/meetings/annual-sessions/2018-berlin-annual-session

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24
26 березня 2024 09:30