Голова Верховної Ради України Андрій Парубій у рамках робочого візиту до Сполучених Штатів Америки взяв участь у Міжнародній конференції, присвяченій обговоренню нагальних питань міжнародної безпеки, пов’язаних з російською агресією.
Також у заході брали участь заступник спікера Сенату Польщі Адам Бєлан, спікер Парламенту Молдови Андріан Канду, спікер Парламенту Литви Вікторас Пранцкетис і спікер Парламенту Грузії Іраклій Кобахідзе.
     Голова Верховної Ради України, передовсім, висловив вдячність за організацію конференції, на якій учасники можуть говорити «не від кожної країни зокрема, а від країн всієї лінії, яка межує з Російською Федерацією».
«Литва, Польща, Україна, Грузія, Молдова. І набір цих країн не є випадковий, бо, власне, вони сьогодні перебувають на передовій відбиття російської агресії», - зазначив Андрій Парубій і додав: «І не тільки сьогодні». Він нагадав, що і Литва, і Україна, і Грузія, як і Молдова, цього року відзначають сторіччя своєї незалежності. При цьому, Андрій Парубій зауважив: «На жаль, наші країни не змогли втримати державність сто років тому. Чому так сталось? Бо в наші держави прийшли російські окупаційні війська, які не уявляли Російської імперії без захоплення і загарбання України, Грузії, Молдови, Польщі, Литви. І цей російський імперіалізм і сьогодні є домінуючим мотивом для політичного керівництва Росії».
     Голова Верховної Ради зупинився на механізмах війни, яку веде Кремль задля відновлення свого впливу на геополітичний простір, на який впливав Радянський союз. «Бо, коли ми сьогодні говоримо про війну в Україні, ми повинні згадувати, що російські війська стоять на території Молдови з 90-х років. Ми повинні пам’ятати, як 8 серпня 2008 року російські війська вторглися в Грузію. І тоді президент Польщі, який приїхав у Тбілісі разом з президентом України і Литви, сказав важливі слова: якщо ми не зупинимо Путіна в Грузії, наступною буде Україна. Так само, як, напевно, знають у Литві, що якщо сьогодні не встоїть Україна, наступною може бути Литва», - зазначив Андрій Парубій і наголосив, що «Путін - це глобальна загроза, а не тільки конфлікт в Україні, або в Грузії, чи в Кишиневі».
     На переконання Андрія Парубія, мілітарна складова є тільки однією зі складових ведення цієї війни. Він назвав не менш важливими інформаційну складову агресії, економічну, гуманітарну, а також енергетичну складову. «Двічі, в найбільші морози, Російська Федерація відключала газопостачання Україні, вимагаючи політичних впливів на ситуацію в нашій країні», - сказав Андрій Парубій, зазначивши, що для Росії газ - це механізм політичного впливу і джерело великої корупції. Він висловив упевненість, що «для політичного тиску на ЄС, для поширення корупційних схем і для послаблення країн нашого регіону» кремлівське керівництво просуває проект газогону «Nord Stream-2». За словами Андрія Парубія, українські військові експерти переконані, що якщо буде зупинена українська газотранспортна система, це суттєво підвищить ризики нових повномасштабних атак російської армії на Україну.
     Тому, як наголосив Андрій Парубій, Україна, як ніхто знає, яка ціна енергетичної безпеки.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00