Голова Верховної Ради України Андрій Парубій спільно з Головами Парламентів Грузії, Молдови, Литви та віце-спікером Сенату Польщі провів зустріч зі спікером Палати Представників Конгресу США Полом Раяном.
     Після проголошення Міжпарламентської асамблеї Грузії, Молдови та України 8 червня у Києві, Голова Верховної Ради Андрій Парубій висловив ініціативу, щоби голови парламентів держав, які межують з Росією та мають окуповані російським агресором території, спільно відвідали Вашингтон, щоб провести ряд зустрічей та розповісти американським колегам про загрози та виклики російської агресії. До цієї ініціативи також долучилися країни ще однієї міжпарламентської асамблеї - Польщі та Литви, - адже ці держави межують з Росією і усвідомлюють загрозу російської агресії.
     На початку зустрічі Голова Верховної Ради зазначив, що "Україна успішно протидіє російській збройній, економічній та інформаційній агресії та за останній рік здійснила ряд реформ: судова, в тому числі утворення Вищого антикорупційного суду, медична, освітня, пенсійна. Розпочато виборчу реформу та процедуру скасування депутатської недоторканності".
     Андрій Парубій розповів, що Верховна Рада України минулого тижня прийняла надзвичайно важливий Закон про національну безпеку з урахуванням рекомендацій експертів НАТО.
     Голова українського Парламенту подякував Полу Раяну за підтримку України Сполученими Штатами Америки, особливо Андрій Парубій висловив подяку за рішення про надання Україні оборонного озброєння, зокрема за те, що перша партія протитанкових комплексів "Джавелін" уже прибула в Україну.
     Під час розмови головним питанням зустрічі Голова Верхової Ради визначив - загрози від будівництва Російською Федерацією газопроводу "Nord Stream-2".
     За словами Голови Верховної Ради: "багато експертів у безпековій сфері вважають, що саме газотранспортна система України була і залишається важливим стримуючим фактором від прямого повномасштабного військового вторгнення Росії".
     Андрій Парубій зазначив, що "Nord Stream-2" - це не економічний, а агресивний гібридний проект Росії у бізнес-камуфляжі. Одна з головних цілей побудови "Nord Stream-2" – розв’язати собі руки в Україні. А також, через узалежнення від поставок газу, впливати на політику урядів Європи.
     "Ми висловлюємо свою підтримку Данії в її позиції ненадання дозволу на побудову "Nord Stream-2". Закликаємо США та інші країни підтримати цю позицію Данії шодо ненадання згоди на побудову "Nord Stream-2" на своїй території і вона повинна витримати тиск Росії, а ми повинні їй у цьому всіляко допомогти", - наголосив Голова Верховної Ради України і закликав Конгрес запровадити пакет санкцій проти усіх компаній, які беруть участь у будівництві "Nord Stream-2". Також Андрій Парубій закликав американські енергетичні компанії взяти участь у модернізації української газотранспортної системи. За його словами, "для України - це питання не лише енергетики, а й національної безпеки".
    
Під час зустрічі Голова Верховної Ради Андрій Парубій загострив увагу присутніх на темі гібридної війни, яку веде Росія не лише проти України, Грузії, Молдови, а фактично проти усіх країн, усього цивілізованого світу.
Андрій Парубій висловив пропозицію щодо створення Міжнародного центру протидії гібридній агресії.  
     "Це нагальна потреба для усіх країн вільного світу, але перш за все вона актуальна для всього регіону країн, які межують з Росією і творять пояс країн, - "щит Європи". Україна уже має власний практичний досвід протидії, свій досвід мають Грузія, Молдова, Польща, інші країни. Нам потрібно оперативно обмінюватися інформацією, виробляти та втілювати спільну стратегію протидії та діяти на випередження, та запобігати російським гібридним атакам", - зазначив Андрій Парубій.
     Голова Верховної Ради поінформував, що під час візиту до Великої Британії він обговорював цю ідею на парламентському рівні і отримав схвалення та підтримку від британської сторони.
     Наприкінці свого виступу Голова Верховної Ради закликав Пола Раяна проявити особисте лідерство та посприяти якомога швидшому ухваленню Палатою представників резолюції, щодо визнання Голодомору геноцидом українського народу, адже цього року весь світ вшановує 85 роковини Голодомору.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00