12 червня 2018 року парламентська делегація групи дружби між Україною та Канадою на чолі із Першим заступником Голови Верховної Ради України Іриною Геращенко провела ряд зустрічей у м. Оттава, Канада. Представники української делегації обговорили актуальні питання співпраці з Головою Комітету у закордонних справах та зовнішньої торгівлі Сенату Рейнелл Андрейчук, Міністром імміграції, у справах біженців та громадянства Ахмедом Хуссеном, Парламентським секретарем Міністра закордонних справ Канади Меттом Декорсі, Парламентським секретарем Міністра міжнародної торгівлі Канади Памелою Голдсміт-Джонс, представниками Палати громад та Сенату Канади.

Під час зустрічей були обговорені актуальні питання торговельно-економічного та культурно-гуманітарного співробітництва між Україною та Канадою. Зокрема, сторони обмінялись думками щодо інвестиційного співробітництва, розвитку технологій та науки, цифрової медицини та сфери енергетики - видобутку сланцевого газу.

Також було обговорено співпрацю у сфері безпеки та оборони, зокрема щодо продовження тренувальної місії UNIFIER. Українські парламентарії відзначили, що реалізація цього проекту дає змогу суттєво посилити спроможність українських військових, а в свою чергу канадські інструктори мають можливість ознайомитись із досвідом протидії гібридним методам військової агресії РФ. Парламентарії України також наголосили на необхідності активізації співпраці у сфері гуманітарного розмінування та протимінної діяльності. 

Представники парламентської делегації групи дружби між Україною та Канадою обговорили з канадською стороною питання лібералізації візового режиму. Парламентарії України звернули увагу, що сьогодні Україна має позитивний досвід з ЄС з цього питання та не створює жодних міграційних ризиків. Парламентарії України порушили питання, що українське суспільство очікує лібералізації візового режиму з Канадою, й на жаль, в цьому питанні немає просувань.

Особлива увага на зустрічах була надана питанням безпекової, гуманітарної та екологічної ситуації на Донбасі та в Криму, питанню звільнення заручників та політв’язнів, які утримуються на окупованих територіях України та в РФ.

Представники української делегації подякували за послідовну позицію Канади на саміті G7 щодо неможливості повернення РФ до клубу провідних демократій світу без виконання Росією Мінських домовленостей - реінтеграції окупованих територій України та звільнення усіх незаконно утримуваних громадян України.

Представники української делегації зауважили, що Росія має понести відповідальність за порушення міжнародного права та за тисячі жертв, зокрема і за збиття Boeing 777 рейсу МH17.

Під час зустрічей також було обговорено необхідність активізації співпраці у сфері кібербезпеки, протидії пропаганді РФ, протидії втручання Росії у демократичні процеси.

«Росія буде намагатися втручатися в майбутні вибори в Україні, зокрема, через інформаційні атаки і операції спецслужб. Ця проблематика потребує конструктивної співпраці всіх демократичних країн», - зауважила Ірина Геращенко.

Представники української делегації підтримали ініціативу парламентаріїв Канади взяти участь в якості міжнародних спостерігачів у моніторингу виборів в Україні у 2019 році.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23