Під час розгорнутих заходів, присвячених Міжнародному дню захисту дітей, у стінах Українського парламенту відбулися екскурсії дітей його будівлею (з елементами квесту та інтерактиву). Маленькі відвідувачі відвідали сесійну залу парламенту, ознайомилися з історією створення будівлі Верховної Ради, приміщеннями, де працюють народні депутати під час пленарних засідань та поза їх межами, деякими питаннями законодавчої роботи парламентаріїв та організації роботи парламенту.

У заходах взяла участь Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко. Вона, зокрема наголосила, що рада бачити у стінах Парламенту так багато дівчат. «Сьогоднішній Парламент – це європейський, хороший Парламент, але поки що серед народних депутатів набагато більше чоловіків, ніж жінок. Ми вважаємо, що в Парламенті має бути більше жінок. Тому приємно бачити стільки прекрасних дівчат, я переконана, ви всі добре навчаєтесь, ви всі патріотичні українки, щирі, з хорошою освітою», - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради і закликала юних українців вірити в себе і не боятися іти тим шляхом, який вони для себе обрали. «Якщо хтось захоче йти в політику – ласкаво просимо», - сказала Ірина Геращенко, звертаючись до дівчат і додала: «Якщо хлопці захочуть йти в політику – так само чекаємо». «Дорогі мої, Україна сьогодні переживає дуже непрості часи і зробити реформи, і повернути мир в Україну ми можемо тільки разом. Ми, дорослі, маємо докласти до того дипломатичних та політичних зусиль. Але ви також можете – молитвою, силою вашого слова, силою вашої віри в Україну допомогти нам», - наголосила політик. 

На внутрішньому подвір’ї парламенту, у дружній та невимушеній атмосфері, з дитячими групами спілкувалися народні депутати та співробітники Апарату Верховної Ради України, які працюють над вдосконаленням  комунікацій та відкритості роботи Верховної Ради.

Саме тут було розгорнуто паралельну роботу трьох локацій – діти малювали на асфальті «послання дітям майбутнього», грали в інтерактивну гру у форматі «питання-відповіді», спілкувалися з письменниками - братами Капрановими.

Продовжив святкування концерт дитячих колективів «Зернятко» та  «Орелі», під час якого у стінах Верховної Ради України лунали найвідоміші та найулюбленіші концертні номери, поставлені, зокрема, за власними етнографічними дослідженнями.

Учасниками заходів були діти вимушених переселенців з окупованих територій сходу України.


         Співорганізаторами свята стали Апарат Верховної Ради України та Благодійний Фонд "СВОЇ", заснований у 2014 році для допомоги людям, переважно дітям, з родин ВПО (внутрішньо переміщених осіб) та дітям, що проживають у "сірій" зоні.

Довідково: Народний вокально-хореографічний ансамбль «Зернятко» Будинку творчості «Вітряні гори» - знаний в багатьох країнах світу колектив, що багаторазово представляв культуру нашої держави на заходах найвищого рівня: від Японії до Канади, від Йорданії до Швеції; Сінгапур, Грузія, Греція, Швейцарія, Великобританія, Франція, Німеччина, Італія, США, Голландія - далеко не повний перелік країн, де колектив гастролював з виступами, зокрема, у парламентах цих держав. Колектив постійно бере участь у благодійних заходах, у тому числі - присвячених долі дітей «сірої зони» та зони АТО.

Дитячий фольклорний гурт «Орелі» діє при школі «Орелі» в Національному центрі народної культури «Музей Івана Гончара». Діти опановують традиційну школу гри на народних інструментах, зокрема на окаринах, сопілці, скрипці, опановують традиційний спів, танець, народні ігри. Починають знайомство з традицією та навчання діти з 2-х річного віку. Дитячі речитативи, скоромовки та ігри з раннього віку дають можливість розвинути відчуття ритму, зануритись у традиційний мелос та сформувати у дитинстві естетичні основи культури свого народу.

Діти з гурту «Орелі» беруть участь у фольклорних фестивалях, театралізованих та обрядових дійствах спільно з молодіжними та автентичними фольклорними гуртами, що сприяє їх глибшому пізнанню традиції.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00