У заході взяли участь представники центральних органів виконавчої влади, провідні науковці та експерти неурядових організацій.

Відкриваючи засідання, голова Комітету у справах ветеранів, учасників бойових дій, учасників антитерористичної операції та людей з інвалідністю Олександр Третьяков подякував присутнім за увагу до зазначеного питання і наголосив, що протягом місяця від моменту оголошення про можливість взяти участь у процесі напрацювання пропозицій щодо створення Міністерства України у справах ветеранів до складу робочої групи офіційно долучилося 100 осіб. О.Третьяков також подякував фахівцям Проектного офісу, які у рамках поїздки Україною зустрічалися з ветеранами АТО та ветеранами війни, презентували структуру Міністерства у справах ветеранів. Головуючий зазначив, що сьогоднішній захід є певною мірою фінальною крапкою у презентації напрацьованого проекту.

На думку члена Ради волонтерів при Міністерстві оборони України, учасника робочої групи з утворення Міністерства у справах ветеранів Дениса Поданчука, для створення Міністерства у справах ветеранів з метою досягнення позитивних змін у загальній системі надання послуг необхідним є фундаментальне розуміння того, як ця система працює. «Це було першим завданням групи аналітиків. Ми, аналізуючи нормативно-правові акти, проводячи інтерв’ю, співбесіди, намагалися скласти найбільш повну картину про те, як працює загальна державна система надання цих пільг, послуг та виплат», - сказав Д.Поданчук і зауважив, що цільовою аудиторією у зазначеному процесі є учасники війни, колишні політичні в’язні, ветерани військової служби, учасники антитерористичної операції, Революції Гідності, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною. Станом на сьогодні державна система налічує 32 центри відповідальності вищого рівня, одним з яких є Міністерство соціальної політики, десятки департаментів, десятки тисяч людей по всій країні, які надають ці послуги.

Представник робочої групи зі створення Міністерства у справах ветеранів поінформував, що багато елементів системи вже автоматизовано та наголосив, що не всі процеси можуть бути автоматизовані, адже автоматизація хибного рішення значно примножує недоліки цього рішення, а коректна постановка завдань важливіша їх автоматизації. Адже, за його словами, в іншому випадку це може призвести до втрати часу та інших ресурсів.

Член робочої групи зі створення Міністерства у справах ветеранів Олександра Тарасова розпочала свою доповідь з переліку категорій населення, якими має опікуватися Міністерство у справах ветеранів, зокрема, учасники бойових дій, особи з інвалідністю внаслідок війни, учасники війни, члени сімей військовослужбовців, які загинули (померли) або зникли безвісти, особи, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, ветерани військової служби та ін. Є одна категорія, яка ще не отримувала посвідчення, наразі не визначений їх пільговий статус, – це борці за незалежність України у ХХ столітті. І ще одна категорія, пільговий статус якої потребує законодавчого врегулювання, –  це члени сімей ветеранів.

О.Тарасова поінформувала, що громадськість наполягає на тому, що ветерани – це виключно особи, які або брали участь безпосередньо у бойових діях, або все життя поклали на створення безпеки, національної безпеки України. І ми повинні побудувати механізм соціального захисту населення, який стимулюватиме служити країні, захищати, створювати потужну армію. Важливим елементом державної політики у цій сфері є стратегічне планування фінансування державних програм на 5-10 років зазначених верств населення та гарантованого бюджетування.   

У свою чергу юрист-аналітик ГО «Юридична Сотня» Вікторія Лавренюк підкреслила, що один із важливих напрямків державної політики є забезпечення медичного здоров’я, реабілітації та фактичного здоров’я ветеранів. Саме тому передбачається створення нового Директорату медичного забезпечення, реабілітації та психічного здоров’я ветеранів. Місією Директорату є створення та забезпечення ефективної системи медичного забезпечення, реабілітації та психічного здоров’я ветеранів. Передбачається створення трьох експертних груп за напрямами роботи: з питань медичного забезпечення, з питань реабілітаційних послуг протезування та забезпечення технічними засобами реабілітації та з питань забезпечення психічного здоров’я ветеранів та їх сімей. Також заплановано введення чотирьох експертів: з питань розробки та впровадження нового механізму та алгоритму послуги медико-соціальної експертизи, з питань автоматизації процесів обміну об’єднаних баз даних пацієнтів, з питань адміністрування санаторних, реабілітаційних та медичних закладів, що належать до сфери управління Міністерства та з питань санаторно-курортного лікування ветеранів.

Учасники обговорення акцентували увагу на важливості вдосконалення механізму реалізації державних гарантій соціального захисту учасників війни, ветеранів військової служби, учасників антитерористичної операції, Революції Гідності, осіб, які мають особливі заслуги перед Батьківщиною, а також вшанування та увічнення їх пам’яті.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30