У заході взяли участь народні депутати, представники Кабінету Міністрів, Адміністрації Президента України, Міністерства охорони здоров’я, Міністерства оборони, Міністерства внутрішніх справ, інших заінтересованих міністерств та відомств, регіональних департаментів/управлінь охорони здоров’я, Національної академії медичних наук, наукових медичних установ та вищих навчальних медичних закладів, громадських організацій, експерти.

Голова Комітету Ольга Богомолець, відкриваючи засідання, зазначила, що стоматологія - це не тільки можливість заробляти гроші, а з іншого боку - це безпека держави. Якщо самоврядна стоматологія розвивається досить вдало, то ситуація з державною стоматологією катастрофічно погіршується. «Тому що комерціалізація стоматології, власне те, що держава не піклується і не несе відповідальність і не фінансує в повному обсязі необхідну допомогу, яка має надаватися, і санація, і профілактичні огляди, призвели до того, що під час мобілізації військовозобов’язаних в перші роки війни, 90% з них мали катастрофічні проблеми з зубами», - додала голова Комітету.

О.Богомолець наголосила на тому, що проблема створена в державі. За її словами, сьогодні потрібно говорити не про комерційний розвиток, а про те, що держава має створити державну політику в стоматології.

Голова Комітету закликала учасників круглого столу висловитися щодо того, які відповідальності має взяти на себе держава, як має розвиватися стоматологічна галузь для того, щоб в ситуації небезпеки всі захисники держави, всі наші діти мали здорові зуби. «Тільки за цієї умови ми зможемо досягти ситуації 80-20, коли люди у старшому віці матимуть свої 20 зубів, щоб нормально харчуватися і пережовувати їжу. Бо якщо зубів немає і немає можливості ставити імпланти, то шансів нормально харчуватися немає. Це означає, що порушуються абсолютно всі функції організму, йде повне розбалансування і системи організму не можуть працювати», - наголосила народний депутат.

Завданням круглого столу О.Богомолець визначила необхідність зрозуміти які першочергові кроки потрібно зробити, щоб у нас було якомога більше космонавтів, бо космонавтом може бути лише той, у кого немає ні однієї пломби в зубах, тобто які рекомендації потрібно напрацювати, щоб харчування було здоровим.

Заступник голови Комітету Олег Мусій поінформував учасників заходу про доопрацьований у Комітеті законопроект про лікарське самоврядування, який пропонується в Україні побудувати трипалатну систему управління, де стоматологи будуть займати окремо управлінську нішу в лікарському самоврядуванні.

О.Мусій запропонував учасникам взяти участь в дискусії щодо того, яке місце має зайняти стоматолог в первинній ланці та висловити свої позиції щодо фундаментального законопроекту про організацію медичного обслуговування №4456, де стоматологічна допомога нарешті визначається як окремий вид допомоги і чи є цей шлях вірним в разі коли цей законопроект буде прийнято?

Під час круглого столу зазначалося, що лише протягом 2016 року за медичною допомогою до спеціалістів стоматологічного профілю звернулося понад 43 млн. громадян.

Учасники заходу звертали увагу на те, що незважаючи на запровадження ринкових засад у стоматології та новітніх технологій діагностики і лікування стоматологічних захворювань, в останні роки значно послабшала увага до розвитку масової доступної стоматології, і, як наслідок, суттєво зменшилась її профілактична складова, особливо серед дитячого населення, у тому числі у школах та дитячих садочках. Про це свідчать високі рівні стоматологічної захворюваності населення України. У 2016 році стоматологічної допомоги потребував кожен другий оглянутий стоматологом пацієнт, у 88% українців діагностовано карієс зубів, 86-90% - мають захворювання пародонту, 60-75% - зубощелепні аномалії, 75-85% - потребують зубного протезування.

Окремою проблемою учасники виділили забезпечення стоматологічною допомогою мобілізованих і призовників до Збройних Сил України та інших військових формувань, адже потреба в санації ротової порожнини серед них сягає більше 95%. В екстремальних умовах психологічного та фізичного наднавантаження, або у випадку поранення, за відсутності раніше проведеної профілактичної санації, швидко розвиваються гострі запальні процеси (періостити, абсцеси, флегмони тощо), які становлять загрозу для життя.

Учасникам круглого столу презентовано тематичні виступи щодо стратегічних напрямів розвитку стоматологічної галузі, зокрема запровадження лікарського самоврядування на засадах трипалатної організації, імплементації законодавства щодо державних фінансових гарантій надання медичних послуг та про підвищення доступності та якості медичного обслуговування у сільській місцевості в аспекті надання стоматологічної допомоги, а також питання щодо розвитку стоматологічної освіти та науки в Україні (підготовки фахівців стоматологічного профілю, післядипломної освіти, безперервного професійного розвитку, поглиблення фундаментальних наукових досліджень у цій сфері).

Учасники заходу наголошували на необхідності розробки законопроекту, метою якого є виділення стоматологічної допомоги в окремий вид медичної допомоги, яка має надаватись на первинному, вторинному та третинному рівнях на засадах співфінансування державного бюджету та коштів місцевої влади, а також наполягали на необхідності перегляду Наказу МОЗ України від 19.03.2018 №504 «Про затвердження Порядку надання первинної медичної допомоги» з метою включення лікарів-стоматологів до переліку лікарів, які можуть надавати первинну медичну допомогу. Вони пропонували включити до програми медичних гарантій під час її формування стоматологічні медичні послуги, які надаються на первинному рівні, насамперед у сільській місцевості.

Також учасники засідання зверталися до місцевих державних адміністрацій та органів місцевого самоврядування з проханням вживати заходів для збереження наявної мережі та кадрового потенціалу закладів охорони здоров’я, що надають стоматологічну допомогу населенню на первинному (у тому числі у Центрах ПМСД), вторинному і третинному рівнях, до вирішення питання щодо механізмів оплати надання стоматологічної допомоги населенню за рахунок бюджетних коштів на національному рівні.

Під час заходу голова Комітету Ольга Богомолець нагородила почесною відзнакою «Орден святої Аполонії» видатних стоматологів та вчених за досягнення в розвитку стоматології, професіоналізм та милосердя та з нагоди святкування 100-річчя української стоматологічної школи.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30