ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ

ПРЕС-СЕКРЕТАР ГОЛОВИ ВЕРХОВНОЇ РАДИ УКРАЇНИ

Позиція  Голови Верховної Ради України Арсенія Яценюка , висловлена  на брифінгу  з приводу ситуації, що склалася у парламенті

2 вересня 2008 року

Голова Верховної Ради України Арсений Яценюк:   " Мова йде про те, що ми розглянули сьогодні ключовий економічний пакет законодавства-  це про престижність шахтарської праці. Це об´єднало зал, і я зробив усе для того, щоб ці законопроекти були розглянуті і прийняті.

Але хочу говорити про зовсім інший пакет законодавства який є нічим іншим, як політичним шантажем, який жодним чином не узгоджений в рамках коаліції.

Але й це було б півбіди. Кожен закон, який внесений і зараз розглядається в парламентській залі, напряму суперечить положенням Української Конституції. Фактично, іде спроба переписати Конституцію через так звані ординарні закони.

Відбулося те, з чого я розпочинав засідання українського парламент у - відбулося те, чого, на превеликий жаль, всі очікували - змова.

Відбувався момент, коли політичні сили створили нову конфігурацію, і я в такій конфігурації не буду брати участь, незважаючи на те, що Голова Верховної Ради глава усього парламенту. Але мають бути якісь цінності. Патрони нікому я підносити не буду. А тим більше, перед кимось гнутися.

Мова повинна йти про те, що прийняття будь-якого законодавства повинно чітко відповідати українській Конституції. І переписувати і підписувати закони під те чи інше крісло чи під ту чи іншу політичну силу шляхом виключно політичної змови -  це не та політика, яка повинна бути в  парламентських  стінах, і це не та політика, яку я буду реалізовувати як голова парламенту.

Нехай голосують -  ми подивимося результати цього голосування, і якщо це голосування спровокує розпад коаліції, це буде катастрофа, в тому числі і для демократичної ідеї України. І якщо це хтось не розуміє, то ми подивимося про наслідки цих речей через рік, два, три. Сьогодні ситуативно щось можна виграти, я це не виключаю. Тому, що у нас всі стратеги рівно на один-два дні. Я хочу подивитися, що ці політичні сили будуть говорити через півроку або через рік і в якій конфігурації вони будуть знаходитися. Мова йде не тільки про загрозу демократичні коаліції, вона була дуже складна ця коаліція, вона була надзвичайно неефективна, але вона існувала. Така демократія, на такому етапі розвитку сьогодні Української держави ми знаходимося. Треба це перейти.

Політичні сили не здатні будуть це перейти, тому пішли на класичну політичну змову, що відбувалася в цих стінах не перший раз. Побачите, що результат буде той самий. Так що піти із зали це моє принципове рішення. Наголошую на тому, що ніякі конституційні акти не будуть покриті моїми руками. Ніякі акти законодавства, які є нічим іншим як політичний шантаж тієї чи іншої політсили чи політичної фігури, також не будуть прийняті. Є заступники, є відповідні члени коаліції, нехай голосують."

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43