22-23 лютого 2018 р. у Відні проходила зимова сесія Парламентської асамблеї ОБСЄ, у роботі якої взяла участь Постійна делегація Верховної Ради України у ПА ОБСЄ у складі народних депутатів України А.Герасимов (Голова делегації), А.Геращенко, С.Висоцький, В.Вовк, Т.Острікова, Р.Чубаров та Н.Шуфрич.

Серед заходів, запланованих до проведення в рамках Асамблеї були засідання трьох комітетів Асамблеї (політико-безпекового, економіко-науково-довкільного та з питань прав людини) та спільні сесії за участі цих трьох комітетів. Під час сесії парламентарії також обговорили актуальні питання міжнародної політики, зокрема, «Підтримка демократії в епоху «фейкових новин», «Кліматична криза: розробка довгострокових стратегій боротьби зі зміною клімату і його глобальних наслідків» та «Проблеми контролю над озброєнням, роззброєння і нерозповсюдження на просторі ОБСЄ».

Усі три загальні комітети заслухали виступи доповідачів з попередніми проектами доповідей і резолюцій, що будуть винесені на розгляд на 27-му щорічну сесію ПА ОБСЄ, яка відбудеться в липні цього року в м. Берлін (Федеративна Республіка Німеччина).

Засідання Комітету з економічних питань, науки та навколишнього середовища відбулося під головуванням Голови Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ Артура Герасимова.

22 лютого ц.р. у рамках проведення 17-ї зимової сесії, членами української делегації проведено неформальний захід, присвячений порушенню прав людини та основних свобод в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь. У заходів взяли участь Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій та народний депутат України, Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров. У своєму виступі під час заходу Є.Чолій засудив незаконну анексію та триваючі агресивні дії Російської Федерації на півострові. Зокрема він навів статистику незаконних затримань та судилищ над кримськими татарами та іншими проукраїнськими мешканцями Кримського півострова, а також звернув увагу до політики культурного зачищення та мілітаризації Криму, що системно ведеться Російською Федерацією та несе загрозу миру і стабільності в Європі. Він також закликав міжнародну спільноту продовжувати тиск на РФ з метою припинення таких порушень та допуску до території Криму постійної моніторингової місії ООН. У свою чергу, Р.Чубаров поінформував учасників заходу про репресії, насилля і дискримінацію по відношенню до кримських татар і українців у тимчасово окупованих Росією Автономній Республіці Крим та місті Севастополь.

Під час пленарного засідання 17-ї сесії Голова Постійної делегації Верховної Ради України в ПА ОБСЄ А.Герасимов представив проект резолюції щодо порушення прав людини та основних свобод в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь, у якій наголос зроблено на тому, що Російська Федерація продовжує постійно ігнорувати заклики держав-членів ОБСЄ та ПА ОБСЄ припинити порушення прав людини в окупованому Криму. «Таке ставлення має спонукати нас посилити зусилля для того, щоб Росія відновила повагу до своїх політичних та міжнародних зобов'язань», - зазначив А.Герасимов. Він також закликав учасників заходу підтримати запропонований делегацією Верховної Ради України проект резолюції.

Під час асамблеї відбулася низка зустрічей членів української делегації з колегами з парламентів інших країн, зокрема Нідерландів, Грузії, Швеції, Азербайджану, Канади, Литви, Туреччини.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30