Протягом сьомої сесії Верховної Ради України VIII скликання Комітет з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування розглянув 19 запитів щодо надання публічної інформації з питань, віднесених до його відання.

Із загальної кількості запитів 13 (69%) надійшло в електронному вигляді, а 6 (31%) – на паперових носіях.

 

Найбільш запитуваною була інформація статистично-довідкового характеру: такого змісту надійшло 15 запитів або 79 % від загальної кількості надісланих до Комітету запитів на інформацію. Разом із тим, було отримано 4 запити стосовно надання правової інформації, що склало 21 % від їх загального показника.

 

У надісланих запитах порушувалися питання щодо призначення позачергових виборів до органів місцевого самоврядування, проведення слухань у Комітеті, надання копій рішень Комітету, розгляду законопроектів з питань державної символіки з реєстр. №№ 4103, 44103-1, перейменування населених пунктів, встановлення і зміни меж адміністративно-територіальних одиниць, відвідування депутатами засідань Комітету, порядку формування і затвердження статутів територіальних громад, прийнятих законів, якими Російська Федерація визнавалась країною-агресором, тлумачення слова «місцевого», яке вживається у виразі «місцевого самоврядування» у тексті офіційного перекладу Європейської хартії місцевого самоврядування тощо.

Ініціаторами 15 (79%) запитів на інформацію, що надійшли до Комітету, були громадяни України, а 4 (21%) – юридичні особи. При цьому, на відміну від попередніх сесій, жоден із отриманих запитів не був переданий іншим органом влади до Комітету як належного розпорядника відповідно до частини третьої статті 22 Закону України «Про доступ до публічної інформації».

Отримані Комітетом запити на інформацію відповідали, в основному, вимогам Закону України «Про доступ до публічної інформації». Водночас, окремі запитувачі просили надати інформацію, яку Комітет раніше не створював, яка не надходила на його адресу від інших суб’єктів і яка не була відображена і зафіксована на будь-яких носіях, що були в розпорядженні Комітету. В таких випадках готувалися мотивовані роз’яснення з посиланням на Закон України «Про доступ до публічної інформації» про те, що даний Закон не уповноважує органи публічної влади та їх посадових осіб створювати нову інформацію і тому відповідь таким запитувачам має надаватися в порядку, передбаченому Законом України «Про звернення громадян».

Окрім того, запитувачам, з посиланням на частину першу статті 13 Закону України «Про доступ до публічної інформації», де наводиться визначення розпорядників інформації, пояснювалося, що парламентські комітети не можуть вважатися розпорядниками інформації в розумінні даного Закону, оскільки вони не є суб’єктами владних повноважень: тобто не є органами державної влади, не здійснюють владних управлінських функцій, не приймають рішень, обов’язкових до виконання. Натомість, з огляду на зміст частини першої статті 32 Закону України «Про комітети Верховної Ради України», комітети розглядають виключно звернення.

Незважаючи на вищевказані обставини, всі відповіді на звернення, що реєструвалися як інформаційні запити, надавалися в межах граничного п’ятиденного строку розгляду запитів на інформацію, передбаченого Законом України «Про доступ до публічної інформації», що вкотре засвідчило дотримання Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування принципів відкритості і прозорості у своїй роботі, готовності до конструктивного діалогу з громадянським суспільством.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30