Комітет провів 10 засідань, на яких розглянуто 77 питань. Зокрема, розглянуто та прийнято рішення по 63 законопроектах, з яких 38 Комітетом підготовлено для розгляду Верховною Радою (із них - 5 законопроектів подано Кабінетом Міністрів та 33 проекти подано народними депутатами).

Основна робота Комітету була зосереджена на здійсненні законопроектної функції, зокрема щодо попереднього розгляду та підготовки висновків і пропозицій до законопроектів, які відносяться до предмету відання Комітету. При цьому, з метою прийняття членами Комітету об’єктивних рішень широко практикувалися звернення до державних органів, наукових установ та громадських об’єднань, об’єднань організацій роботодавців і профспілок для отримання зауважень і пропозицій стосовно законопроектів, а також залучення їх представників до участі в засіданнях Комітету.

Для опрацювання законопроектів до другого читання створювались робочі групи, до складу яких включались не тільки народні депутати, а й представники державних органів, об’єднань профспілок і об’єднань організацій роботодавців, громадських об’єднань, фахівці науково-дослідних інститутів і навчальних закладів, експерти.

Законотворча діяльність Комітету була спрямована на вдосконалення та реформування пенсійного забезпечення, трудових відносин, підвищення рівня соціального захисту громадян, вдосконалення законодавства про зайнятість населення, здійснення державного нагляду та контролю за дотриманням трудового законодавства.

За поданням Комітету протягом сьомої сесії Верховною Радою прийнято 2 Закони: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» №2145-VIII (№6614) і «Про внесення змін до статті 73 Кодексу законів про працю України щодо святкових і неробочих днів» № 2211-VIII від 16 листопада 2017 року (№ 5496).

При здійсненні контрольної функції Комітетом здійснено робочу поїздку в Донецьку область, проведено засідання «круглого столу», наради та заслухано на засіданнях низку соціально важливих питань.

19 вересня 2017 року в порядку контролю заслухано та обговорено питання щодо розроблення та запровадження Єдиного реєстру соціальних виплат, пільг, субсидій, допомог та інших видів виплат.

З огляду на зазначене, Міністерству соціальної політики висловлено пропозицію погодити документацію в рамках проведення торгів із Держспецзв’язку, а також запропоновано Уряду заслухати на своєму засіданні питання стану виконання проекту «Модернізація системи соціальної підтримки населення України».

За результатами обговорення порушених питань, Комітетом схвалено відповідні рекомендації.

4 жовтня 2017 року в рамках реалізації контрольної функції Комітет розглянув питання про хід виконання рішення Комітету «Про стан виконання Закону України «Про основи соціального захисту бездомних осіб і безпритульних дітей».

За результатами обговорення зазначеного питання Комітет звернув увагу на те, що органи виконавчої влади проводять низку заходів для надання ефективної соціальної підтримки бездомним громадянам та безпритульним дітям.

Водночас, членами Комітету виокремлено ряд проблемних питань щодо забезпечення соціального захисту бездомних громадян та безпритульних дітей.

У зв’язку з вищезазначеним, Комітет надав відповідні рекомендації Кабінету Міністрів України для усунення зазначених недоліків та удосконалення механізму надання соціального захисту бездомним особам та безпритульним дітям.

4 жовтня 2017 року в порядку контролю Комітет також розглянув питання про стан реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та утворення Фонду соціального страхування України.

9-10 жовтня 2017 року з метою перевірки стану соціального захисту внутрішньо переміщених осіб та жителів «сірої зони» члени Комітету здійснили робочу поїздку в Донецьку область.

Під час поїздки народні депутати переконалися, що незважаючи на те, що Комітет неодноразово, впродовж трьох років, розглядав на своїх засіданнях питання соціального захисту ВПО, деякі з них досі не вдалося вирішити, і центральні та місцеві органи не завжди швидко реагують на потреби внутрішньо переміщених осіб та жителів «сірої зони».

За результатами поїздки Комітет схвалив своїм рішенням рекомендації щодо реалізації права внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей, на пенсійне забезпечення, а також на безпечні умови проживання або отримання житла за новим місцем проживання, освіту, охорону здоров’я, соціальний захист тощо.

8 листопада 2017 року проведено засідання «круглого столу» на тему: «Соціальний діалог як інструмент взаємодії громадянського суспільства і держави».

Метою «круглого столу» було обговорення питання організації та порядку ведення соціального діалогу як процесу визначення та зближення позицій, досягнення спільних домовленостей та прийняття узгоджених рішень сторонами соціального діалогу.

За результатами засідання «круглого столу» схвалено відповідні рекомендації.

15 листопада 2017 року на засіданні Комітету заслухано питання про формування прожиткового мінімуму на 2018 рік і кореляцію його розміру з фактичними споживчими цінами.

Членами Комітету відзначено низку проблем, які нівелюють функцію прожиткового мінімуму як основоположного інструменту соціальної політики. Серед них, зокрема, невідповідність пропонованого у проекті закону про Державний бюджет України на 2018 рік розміру прожиткового мінімуму реальній вартісній величині споживчого кошику, використання застарілих норм і складу наборів продуктів харчування, непродовольчих товарів і послуг попри їх нещодавній перегляд і затвердження, а також застосування недосконалих методологічних підходів у визначенні прожиткового мінімуму.

Комітет прийняв рішення внести на розгляд Верховної Ради проект Постанови «Про забезпечення формування прожиткового мінімуму відповідно до вимог законодавства та з урахуванням фактичних споживчих цін», який зареєстровано 23 листопада 2017 р. за №7336.

6 грудня 2017 року в порядку контролю розглянуто питання про стан виконання рекомендацій «Щодо подальших дій органів державної влади в проведенні верифікації соціальних виплат та пенсій», схвалених рішенням Комітету від 23 травня 2017 року.

За результатами розгляду даного питання інформацію Міністерства соціальної політики, Міністерства фінансів, Міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо-переміщених осіб, Київської міської та обласних державних адміністрацій взято до відома, та схвалено нові рекомендації Комітету, спрямовані на комплексне врегулювання питання проведення верифікації соціальних виплат в Україні.

Протягом сьомої сесії члени Комітету та працівники секретаріату брали участь у засіданнях «круглих столів», робочих груп, семінарах, нарадах, слуханнях:

Комітет за період сьомої сесії опрацював 2836 звернень, у тому числі 33 звернення народних депутатів, один депутатський запит та 502 звернення громадян.

Головою Комітету Л.Денісовою проведено особистий прийом громадян, на якому було прийнято 19 відвідувачів, які подали 23 звернення.

У зверненнях порушувалися питання щодо надання матеріальної допомоги, забезпечення житлом, призначення та перерахунків пенсій, поновлення пенсійних справ, призначення соціальних виплат та житлових субсидій, соціального захисту внутрішньо переміщених осіб, визначення соціального статусу, протиправних, на думку відвідувачів, дій працівників органів місцевої влади тощо.

У Комітеті опрацьовано 18 запитів на публічну інформацію, направлених до секретаріату Комітету відповідно до предмету відання.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31