Комітетом у період з вересня 2017 р. по січень 2018 р. проведено 9 засідань.

Законотворча діяльність членів Комітету була спрямована на правове врегулювання переважно у сфері електронних довірчих послуг, електронних комунікацій, кібербезпеки, користування радіочастотним ресурсом, надання телекомунікаційних послуг тощо.

За поданням Комітету протягом сесії Верховною Радою прийнято в цілому проекти законів:

«Про основні засади забезпечення кібербезпеки України №2126а, який спрямований на визначення правових та організаційних основ забезпечення захисту життєво важливих інтересів людини і громадянина, суспільства та держави, національних інтересів України у кіберпросторі, основних цілей, напрямів та принципів державної політики у сфері кібербезпеки України, повноважень і обов’язків державних органів, підприємств, установ, організацій, осіб та громадян у цій сфері, основних засади координації їх діяльності із забезпечення кібербезпеки України, а також дефініції  базових термінів у сфері кібербезпеки;

«Про електронні довірчі послуги» №4685. Закон спрямований на реформування законодавства у сфері електронного цифрового підпису з урахуванням досвіду Європейського Союзу, розбудову єдиного простору довіри на основі системи електронних довірчих послуг, визнання в Україні електронних довірчих послуг, які надаються іноземними постачальниками електронних довірчих послуг, що забезпечать активний розвиток транскордонного співробітництва та інтеграцію України у світовий електронний інформаційний простір.

За поданням Комітету очікують розгляду Верховною Радою такі законопроекти:

підготовлений до другого читання та готовий до прийняття проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обробки інформації в системах хмарних обчислень № 4302;

підготовлений до повторного першого читання проект Закону про електронні комунікації № 3549-1;

підготовлений до першого читання проект Закону про радіочастотний ресурс України №5051.

Протягом сьомої сесії Комітет приділяв особливу увагу питанням у порядку контролю за виконанням законів, постанов Верховної Ради України, власних рішень.

6 вересня 2017 року на засіданні Комітету обговорене контрольне питання про дотримання операторами телекомунікацій законодавства у сфері телекомунікацій і користування радіочастотним ресурсом України, а саме виконання ліцензійних умов щодо забезпечення дотримання показників якості послуг на території всіх населених пунктів (в тому числі прикордонних районах і районах вздовж лінії розмежування з тимчасово окупованою територією України, зоною проведення АТО) та основних транспортних шляхів регіонів вказаних ліцензій.

За результатами обговорення Комітет вирішив звернутися до НКРЗІ та операторів телекомунікацій щодо надання інформації із дотримання ними законодавства у сфері телекомунікацій і користування радіочастотним ресурсом України, а саме виконання ліцензійних умов щодо забезпечення дотримання показників якості послуг на території всіх населених пунктів, в тому числі прикордонних районах і районах вздовж лінії розмежування з тимчасово окупованою територією України, зоною проведення АТО та основних транспортних шляхів регіонів вказаних ліцензій, а також інформацію щодо виконання операторами телекомунікацій Порядку маршрутизації трафіка щодо забезпечення трансляції оригінального номера абонента та дотримання заборони вносити зміни до параметрів, характеристик та даних трафіка.

4 жовтня 2017 року Комітет заслухав результати роботи ПАТ «Укрпошта» за 6 місяців 2017 року та інформацію щодо стратегії розвитку даного підприємства.

На засіданні 6 грудня Комітет розглянув питання про стан інформаційного оповіщення населення на випадок техногенних аварій, військових дій та терористичних атак.

На засіданні Комітету розглянуто інформацію та заслухано доповіді представників Державної служби України з надзвичайних ситуацій, Міністерства оборони України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, операторів телекомунікацій, профільних асоціацій.

20 грудня 2017 року Комітетом заслухано питання виконання вимог Закону України «Про доступ до інфраструктури об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики для розвитку телекомунікаційних мереж», щодо розробки центральними органами виконавчої влади підзаконних нормативно-правових актів, їх прийняття Кабінетом Міністрів України, перегляд та приведення міністерствами та іншими центральними органами виконавчої влади їх нормативно-правових актів у відповідність із Законом.

За результатами розгляду питання прийнято рішення звернутися до Кабінету Міністрів поставити питання виконання Закону України «Про доступ до об’єктів будівництва, транспорту, електроенергетики з метою розвитку телекомунікаційних мереж» № 1834-VIII від 07.02.2017 на особливий контроль.

Протягом сьомої сесії у Комітеті проведено низку слухань.

10 вересня 2017 року відбулися виїзні слухання (м. Одеса) в Комітеті на тему: «Актуальні питання законодавчого забезпечення галузі інформаційно-комунікаційних технологій». Учасники слухань констатували, що на сьогодні стан розвитку ІКТ в Україні значно випереджає стан розвитку законодавства у цій сфері. Стан розбудови інформаційного суспільства та сфери ІКТ в Україні, у порівнянні зі світовими тенденціями, є недостатнім і не відповідає стратегічним цілям розвитку України. Законодавство у сфері телекомунікацій не відповідає ні потребам операторів, провайдерів телекомунікацій, ні інтересам споживачів телекомунікаційних послуг.

Вдосконалення та реформування законодавства у сфері інформаційно-комунікаційних технологій наразі є основним завданням розвитку законодавства в Україні.

Під час заходу визначено основні недоліки законодавчого регулювання у сфері ІКТ. А саме: фрагментарне запровадження електронних послуг в Україні; відсутність механізму перенесення мобільного номеру від одного оператора телекомунікацій до іншого; відсутність механізмів належного захисту прав споживачів телекомунікаційних послуг у разі припинення діяльності операторів, провайдерів телекомунікацій; відсутність єдиного центрального органу виконавчої влади, відповідального за формування та/або реалізацію державної політики розвитку інформаційного суспільства, сфери телекомунікацій, програмування; неефективний перехід від аналогового до цифрового наземного телевізійного мовлення; можливість припинення належного функціонування інформаційно-телекомунікаційних систем через крадіжки та пошкодження, що має наслідком фактичне зупинення або істотне ускладнення надання телекомунікаційних послуг тощо.

За результатами проведених слухань підготовлено відповідний проект Рекомендацій до органів виконавчої влади. Рекомендовано врахувати досвід впровадження Регіональної системи захищеної електронної пошти в Одеській області під час реалізації Рекомендацій парламентських слухань на тему «Реформи галузі інформаційно-комунікаційних технологій та розвиток інформаційного простору України», схвалених Постановою Верховної Ради України від 31березня 2016 року №1073-VIII; вжити необхідних заходів із запобігання крадіжок та пошкоджень телекомунікаційного обладнання; прискорення розгляду та подання до Верховної Ради України проекту закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо операцій з металобрухтом та посилення відповідальності за викрадення телекомунікаційного обладнання) № 6454.

14 грудня 2017 року проведено слухання на тему: «Засади електронного урядування у виборчому процесі». Під час заходу були обговорені питання щодо необхідності використання інформаційно-комунікаційних технологій у виборчому процесі, роботи електронного реєстру виборців, електронного голосування, підрахунку голосів, захисту персональних даних, електронного документообігу у виборчому процесі та інші важливі питання.

За результатами слухань в Комітеті було підготовлено відповідні рекомендації органам виконавчої влади, якими визнано сучасний стан інформатизації виборчого процесу в цілому задовільним. Проте учасники слухань зазначили, що країна потребує впровадження інноваційних рішень, пов’язаних, насамперед, зі зростанням ризиків в сфері кібербезпеки, розвитком системи електронного урядування, довірчих послуг та системи електронної ідентифікації.

Комітет протягом сесії приділяв особливу увагу Бюджетному процесу.

Під час опрацювання проекту Закону про Державний бюджет України на 2018 рік,  а саме під час внесення змін до про внесення змін до Податкового кодексу України щодо перегляду ставок деяких податків №6776 Комітетом було відстояно позицію щодо недопущенні підвищення ставки рентної плати за користування радіочастотним ресурсом України.

Комітетом з питань інформатизації та зв’язку разом з галуззю інформаційно-комунікаційних технологій проводиться активна робота щодо запровадження в України нової технології четвертого покоління (4G) у діапазонах 2600 МГц та 1800 Мгц. За результатами запланованого тендеру за ліцензії на користування радіочастотним ресурсом України планується додатково залучити до Державного бюджету України близько 6,3 млрд. грн., що для операторів телекомунікацій, які отримають зазначені ліцензії є досить значною сумою, яка потребує детальних джерел покриття.

Комітет, окрім основної законодавчої діяльності, під час роботи сьомої сесії восьмого скликання організував та проводив конференції, круглі столи та інших публічні заходи щодо обговорення розвитку ІКТ-галузі.

Крім того, протягом сесії представники Комітету приділялось важливе значення питанню міжнародного співробітництва. Члени Комітету взяли участь у кількох міжнародних заходах та зустрічах.

Комітетом під час роботи сьомої сесії восьмого скликання отримано 822 заяв і звернень від центральних та місцевих органів виконавчої влади, профільних організацій представників ІКТ-ринку, бізнесу та громадян, які були розглянуті, а пропозиції вивчені та враховані під час вдосконалення законодавства.

Зараз на розгляді в Комітеті знаходяться 200 законопроектів, з них 16, - де Комітет визначено головним з опрацювання та 76 - законопроектів, які Комітет має розглянути і внести відповідні пропозиції щодо них до головного комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30