Відбулася спільна зустріч представників України у підгрупах Тристоронньої контактної групи з Надзвичайним і Повноважним Послом Італії в Україні Давіде Ла Чечіліа. Італія у 2018 році головує в ОБСЄ, тому головною темою зустрічі була безпекова  і гуманітарна ситуація на Донбасі, робота Мінських груп.
У зустрічі взяли участь представник гуманітарної підгрупи ТКГ Ірина Геращенко, представники безпекової підгрупи ТКГ Євген Марчук, Геннадій Кузнєцов та представник політичної підгрупи – Ольга  Айвазовська.

Вони окреслили пріоритетні завдання на 2018 рік. Попри певний прогрес у питанні звільненні заручників, про повне виконання гуманітарного блоку Мінських домовленостей говорити передчасно. Ірина Геращенко закликала Італію активно сприяти звільненню як заручників в ОРДЛО, так і політв'язнів в РФ.
Також вона розповіла про зусилля в пошуку зниклих безвісти й назвала одним з пріоритетів на 2018 рік створення механізму за участі України, Росії та МКЧХ.
Ключовими пріоритетами для українських переговорників є безпековий блок, сталий режим тиші, розведення живої сили і техніки, створення робочої групи, яка  займеться  відновленням  контролю  над  українським  кордоном, гуманітарні  питання. Українські переговірники наголосили на важливості запровадження миротворчої місії ООН на Донбасі.
У  свою  чергу,  представник  політичної підгрупи  Ольга  Айвазовська поінформувала, що робота цієї підгрупи ТКГ фактично заблокована.
Представник безпекової підгрупи ТКГ Євген Марчук повідомив, що забезпечення всеосяжного і сталого режиму припинення вогню та виведення збройних формувань до лінії розмежування залишаються пріоритетними завданнями підгрупи.

 
«Українська сторона й надалі вимагатиме виведення іноземних військових формувань з території Донбасу», - наголосив Євген Марчук. Також він зауважив, що українська сторона наполягатиме на забезпеченні безперешкодного доступу СММ ОБСЄ до всієї тимчасово окупованої території Донбасу.
У  свою чергу Надзвичайний  і  Повноважний  Посол Італії  в Україні Давіде Ла Чечіліа поінформував, що для Італії в рамках головування в ОБСЄ вирішення конфлікту на Донбасі є пріоритетом.
Давіде Ла Чечіліа зауважив, що для врегулювання ситуації на Донбасі важливо забезпечити безпечну роботу представників СММ  ОБСЄ  на  всій тимчасово окупованій території Донбасу. У ході зустрічі Давіде  Ла Чечіліа також наголосив на необхідності допуску представників міжнародних організацій по обидва боки лінії розмежування для допомоги місцевим жителям.
Окрім того, Надзвичайний і Повноважний Посол Італії в Україні повідомив, що Міністр закордонних справ Італії Анджеліно Альфано планує відвідати Київ та Донбас.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30