У заході, який відбувся 29 листопада, взяли участь члени Комітету - народні депутати и, представники органів державної влади, наукових установ, неурядових організацій, іноземних експертів, громадськості, професійних асоціацій та підприємств.

Учасники круглого столу розглянули стан забезпечення безпеки у кіберпросторі та аналіз відповідного законодавства, питання підготовки фахівців з кібербезпеки в державному та приватному секторі, розвитку державно-приватного партнерства у напрямі захисту критичних інформаційних інфраструктур від кібер-загроз.

Відкриваючи засідання, Секретар Комітету Іван Вінник наголосив необхідності активізації заходів, спрямованих на запобігання кіберзагрозам, адекватного реагування на кібератаки, усунення їх наслідків, зокрема, в умовах особливого періоду.

Начальник інституту інформаційних технологій Національного університету оборони України Юрій Даник виступив з доповіддю про світовий досвід та окреслив шляхи розвитку системи кібербезпеки у Міністерстві оборони та Збройних Силах України.

Начальник Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Демедюк проінформував присутніх про основні завдання, покладені на очолюваний ним підрозділ, а також поінформував про розроблені пропозиції законодавчих змін у цій сфері.

Радник з питань кібербезпеки Офісу зв’язку НАТО в Україні Даніел Радан детально ознайомив учасників заходу з основними напрямами діяльності Трастового фонду НАТО-Україна з кіберзахисту.

Радник з правових питань Програми з експортного контролю та безпеки кордонів (EXBS) Хоакім Уарен представив широку презентацію законодавства ЄС з контролю за нематеріальними передачами невідчутних технологій, зупинившись на прикладі німецької моделі законодавства щодо контролю за наданням технічної допомоги.

Член Комітету Андрій Тетерук запевнив присутніх, що Комітет створить необхідні умови для прийняття законодавчих змін, які дадуть можливість рухатися разом із сучасним світом у напрямку забезпечення кібербезпеки.

Голова Служби зовнішньої розвідки України Єгор Божок наголосив на необхідності створення єдиного державного механізму захисту критичної державної інфраструктури від кібернетичних атак. Також він запропонував присутнім створити в державі єдиний центр гарантування безпеки в кіберпросторі.

Голова Державної архівної служби України Тетяна Баранова відзначила актуальність забезпечення кібербезпеки у спеціальних установах страхового фонду документації, які підпорядковані Службі.

Підбиваючи підсумки круглого столу, учасниками було акцентовано увагу на проблемних питаннях протидії кіберзагрозам для державних установ та бізнесу України. Було підтримано пропозицію якнайшвидшого врегулювання питання на законодавчому рівні, зокрема, провівши Комітетські слухання у першому кварталі наступного року для вироблення відповідних рекомендацій.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00