22 листопада Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом з Віце-прем’єр-міністром України з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Іванною Климпуш-Цинцадзе, співголовами міжфракційного депутатського об’єднання (далі - МФО) «Рівні можливості» Марією Іоновою, Оленою Кондратюк та Головою підкомітету з питань ґендерної рівності та недискримінації у Верховній Раді України Іриною Сусловою взяла участь у відкритті Першого Українського Жіночого Конгресу.

Захід організований задля об’єднання успішних жінок і чоловіків довкола ідеї забезпечення ґендерної рівності в різних сферах українського суспільства, як базового елементу сталого розвитку Української держави.

Ірина Геращенко під час відкриття форуму подякувала учасникам МФО «Рівні можливості» за активну діяльність об’єднання у запровадженні гендерної рівності, залученні жінок до політики та подоланні стереотипів стосовно ролі жінок у суспільстві.

“Говорячи про подолання гендерних стереотипів у суспільстві необхідно звернути увагу на важливість посилення ролі жінок у владі та їх вплив на прийняття рішень,” – зауважила Ірина Геращенко.

У контексті впровадження гендерної рівності в Україні, політик поінформувала, що МФО було засновано у 2011 році та зараз об’єднує 40 жінок та 12 чоловіків депутатів.

Перший віце-спікер наголосила на необхідності пошуку компромісу та консолідації зусиль незалежно від політичної приналежності в українському парламенті для продовження впровадження принципів гендерної рівності.

У своєму виступі представник підгрупи з гуманітарних питань ТКГ поінформувала присутніх про поточну безпекову та гуманітарну ситуацію на Донбасі та акцентувала увагу на фактах систематичного порушення прав жінок як на тимчасово окупованих територіях Луганської та Донецької областей, так і в Криму.

“Сьогодні у заручниках в ОРДЛО незаконно утримуються 158 українців, серед яких 10 жінок. На жаль, сьогодні в умовах протидії гібридній війні проти Росії, жінки продовжують страждати від збройної агресії на Донбасі,” - наголосила політик.

Вона поінформувала, що гуманітарні наслідки агресії РФ на Донбасі можна охарактеризувати як жахливі, адже сьогодні в Україні 1 374 жінок стали вдовами та 2 190 жінок втратили своїх синів.

Перший заступник Голови Верховної Ради переконана, що одне із головних завдань сьогодення - впровадження гендерної рівності в силових структурах. Оскільки кількість жінок у ЗСУ, зокрема серед жінок на посаді генерала, не відповідає їх справжньому потенціалу. Політик повідомила, що станом на 6 листопада ц.р. у Збройних силах України проходить військову службу 23 771 жінка-військовослужбовець, із них на посадах офіцерів лише 2 916 осіб.

“У ЗСУ й досі присутні бар’єри, що служать причиною недостатньої кількості жінок-офіцерів в офіцерському складі. Необхідно зруйнувати суспільний стереотип, що жінка менш придатна до військової служби, адже, жінки, що несуть службу, дисциплінованіші, мотивованіші та організованіші за чоловіків”, - зауважила Ірина Геращенко.

Перший заступник Голови Верховної Ради зазначила, що Україна залишається відкритою до співпраці з іншими країнами задля спільного діалогу та імплементації найкращих практик та досвіду принципів гендерної рівності.

Завершуючи свій виступ, Ірина Геращенко підкреслила, що у контексті першочергових завдань для українського парламенту задля вирішення гендерної проблематики є ратифікації Стамбульської Конвенції.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30
26 березня 2024 16:26
26 березня 2024 13:30
26 березня 2024 11:24