Сьогодні у Комітеті з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин відбулося обговорення питань щодо права на визнання біженцем в Україні та практику у цій сфері.

Члени Комітету заслухали інформацію представників органів державної влади стосовно практики застосування законодавчих актів щодо розгляду питань про визнання біженцем або особою, яка потребує додаткового захисту, примусового повернення і примусового видворення, екстрадиції іноземців та осіб без громадянства. Зокрема обговорювалися звернення Фундації «Відкритий діалог» щодо справи казахської журналістки Жанари Ахметової, а також інформація, надана Державною міграційною службою на попередні звернення Комітету щодо справи білоруської волонтерки Інеси Лабанович.

Заступник директора департаменту, начальник відділу по роботі з шукачами захисту Департаменту у справах іноземців та осіб без громадянства ДМСУ Петро Синявський наголосив, що система притулку в Україні існує і приведена у відповідність до міжнародних і європейських стандартів у цій сфері, а державна міграційна служба діє в рамках законодавства України.

У свою чергу Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська звернула увагу на численні проблеми у роботі ДМСУ у даній сфері.

Під час обговорення виступили адвокати Жанари Ахметової та Інеси Лабанович, які заявили про порушення прав їхніх підзахисних з боку влади України.

Аналітик Фундації "Відкритий діалог" Ігор Савченко наголосив, що справа стала черговим тривожним прикладом співробітництва України з авторитарними країнами у здійснення політичних переслідувань, зокрема з Росією та Казахстаном.

Старший радник з правових питань Регіонального представництва УВКБ ООН в Україні Юг Біссо зауважив, що питання безпеки та питання надання міжнародного захисту не суперечать одне одному.

За результатами обговорення члени Комітету вирішили провести комітетські слухання щодо права на визнання біженцем в Україні та практику у цій сфері.

Крім того, йшлося про підсумки спільного засідання Комітету Верховної Ради України з питань прав людини, національних меншин  і міжнаціональних відносин та підкомітету Європейського Парламенту з прав людини, яке відбулося 12 жовтня цього року у Брюсселі (Бельгія). Таке спільне засідання проводилося вперше в історії взаємовідносин Європарламенту з парламентськими комітетами країн, що не є членами ЄС. Обговорювалися наступні теми: ситуація з правами людини і виклики в постраждалих від конфлікту регіонах України; внутрішні реформи, інституції та законодавчі зміни в контексті прав людини, недискримінація та забезпечення прав меншин. Члени Комітету підтримали рішення провести наступне таке засідання у Києві на початку наступного року.

Йшлося також про розгляд парламентом законопроектів щодо захисту прав і свобод людини. У цьому зв'язку члени Комітету звернулися з проханням до спікера парламенту включити до порядку денного на наступний вівторок або четвер законопроекти, які стосуються захисту прав і свобод людини, зокрема вимушених переселенців.

У дискусії брали участь представники Регіонального представництва УВКБ ООН в Україні, експерти громадських організацій, зокрема Фундації "Відкритий діалог", Центру громадянських свобод, ГО "Крим СОС", ГО "Восток СОС", ГО "EmigRussia" та інші.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30