Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив ранкове засідання.

А.Парубій повідомив, що у засіданні беруть участь члени Кабінету Міністрів на чолі з Прем’єр-міністром Володимиром Гройсманом.

Головуючий надав слово для виступу Міністру соціальної політики Андрію Реві, який доповів про хід реалізації основних положень Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій», прийнятого 3 жовтня поточного року.

А.Рева повідомив, що з 1 жовтня в Україні здійснено перерахунок та осучаснення раніше призначених пенсій за єдиною формулою, незалежно від того, у якому році була призначена пенсія за матеріалами пенсійних справ з використанням єдиного показника середньої заробітної плати за останні три роки і розмірі 3764 гривні 40 копійок, показника прожиткового мінімуму для непрацездатних громадян, встановлену на 1 грудня 2017 р., який було збільшено за пропозицією народних депутатів до 1452 гривень. Перерахунки зроблені автоматично за матеріалами пенсійних справ без звернень пенсіонерів.

Реалізація положень Закону розпочалася одразу після набуття ним чинності 11 жовтня.

Із загальної кількості пенсіонерів 11,7 млн. чоловік розмір пенсій підвищено 10 млн. 238 тисячам 859 пенсіонерів. Або 90% від їхньої загальної чисельності. Не перераховано пенсії близько 900 тисяч осіб, які отримують пенсії за спеціальними законами: народні депутати, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування та інші категорії, які мають право на спеціальні пенсії, а також ті громадяни, яким пенсії були призначені у 2015-2017 рр.

Середній розмір пенсій після перерахунку зростає на 559 гривень 78 коп. і тепер складає в середньому 2446 гривень 56 коп.

А.Рева також зазначив, що на цьому вдосконалення пенсійної системи не закінчується. Він повідомив, що зараз готується і найближчим часом буде подано до Верховної Ради законопроект про перерахунок пенсій військовослужбовцям і працівникам силових структур. Таких осіб нараховується 554 тисячі. Їм з 2012 року не переглядалися пенсії. Існує величезний розрив для них у пенсійному забезпеченні.

За словами Міністра, також готується законопроект про порядок отримання субвенцій, на виплату яких пенсіонер мав право, але не отримав у зв’язку з перебуванням на території, тимчасово не підвладній владі України.

Також продовжується підготовка до запровадження накопичувальної системи. Законопроект передбачає з 1 січня 2019р. впровадження накопичувальної системи в Україні.

А.Рева повідомив, що Урядом затверджено розпорядження про впровадження поетапного Плану дій, щоб виконати цю норму законодавства.

Прийнята у жовтні 2017 р. пенсійна реформа є лише першим кроком на шляху до досягнення соціальної справедливості, фінансової збалансованості і стійкості пенсійної системи.

Міністр юстиції Павло Петренко доповів про результати роботи системи безоплатної правової допомоги, яку надає українським громадянам Міністерство юстиції.

П.Петренко зазначив, що «системною проблемою України була нерівність доступу громадян до справедливого правосуддя». У 2014 році було розпочато масштабну роботу по запровадженню безоплатної правової допомоги громадянам. Було відкрито понад 100 центрів безоплатної правової допомоги по всій країні і надано доступ до такої допомоги мільйонам українців.

За словами доповідача, для Уряду В.Гройсмана це є одним з пріоритетів розвиток і посилення безоплатної правової допомоги, яка стосується восьми мільйонів українців.

Міністр розповів як працює система надання безоплатної правової допомоги і що вона дає мільйонам простих громадян.

Зараз є 550 центрів безоплатної правової допомоги, які розбудовані по всій країні. Вони надають консультації в середньому 700 тисячам українських громадян щороку. Це – питання щодо нарахування субсидій, захисту від свавілля чиновників, оформлення земельних відносин. Це люди, які в принципі не мали доступу до правосуддя протягом 20 років. За словами урядовця, безкоштовну правову допомогу отримують пенсіонери, малозабезпечені, учасники АТО, ветерани, сім’ї загиблих, внутрішньо переміщені особи, яких понад півтора мільйона.

П.Петренко назвав систему безоплатної правової допомоги «взірцем співпраці громадянського суспільства, держави і українських громадян, які довіряють цій системі». Він також додав, що за рік Міністерство фіксує менше одного відсотка скарг на роботу адвокатів і юристів, які працюють у системі безоплатної правової допомоги.

П.Петренко також повідомив, що з наступного року Урядом запроваджується проект «Я маю право», який буде втілюватися протягом кількох наступних років.

Прем’єр-міністр Володимир Гройсман та члени Уряду відповіли на усні запитання народних депутатів.

На цьому «година запитань до Уряду» завершилася.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30