У парламенті проведено засідання "круглого столу" на тему: "Дитина онлайн: як забезпечити безпеку і приватність?", підготовлене за ініціативи громадської організації "Партнери цифрового правозахисту" та Національного комітету Дня безпечного інтернету в Україні спільно з Комітетом з питань інформатизації та  зв'язку .
До участі долучилися представники Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Міністерства освіти й науки  України, Інституту модернізації якості освіти, Міністерства молоді й спорту України, Департаменту інформаційної безпеки держави  СБУ, департаменту Кіберполіції  Національної поліції України, представників Національного комітету дня безпечного інтернету в Україні, Громадської організації "Ла Страда Україна", Всеукраїнської програми для демократичного громадянства "Демократична школа, мережі мультиплікаторів, Майкрософт, Google  та інших.
Учасники заходу спробували  визначити напрями вдосконалення державної політики захисту безпеки і приватності дитини в онлайновому середовищі та налагодження співробітництва держави, бізнесу і громадянського суспільства.

З вітальним словом до учасників звернувся Олександр Данченко, голова Комітету з питань інформатизації та зв’язку.

Андрій Пазюк, голова правління ГО "Партнери цифрового правозахисту",  презентував пропозицію щодо проектів закону "Про внесення змін до Законів України "Про захист персональних даних" та "Про електронну комерцію" з метою  захисту безпеки і приватності дитини онлайн, який гарантує права дітей на захист їх персональних даних, розширює можливості для безпечнішого користування послугами інформаційного суспільства, зокрема щодо блокування інформаційного змісту в мережі, що містить насильство по відношенню до дітей.

Олександр Опанасенко, заступник голови Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, наголосив на важливості доступу до Інтернету для реалізації прав і розвитку дитини, необхідності розвитку у дітей навичок і здатності щодо безпечного користування сучасними інформаційно-комунікаційними технологіями, поліпшення обізнаності стосовно прав дитини, навчання комп’ютерній та медіаграмотності.

Олена Черних, координатор Національного комітету Дня безпечного Інтернету в Україні,  представила п’ять ключових повідомлень щодо формування безпечної поведінки дітей онлайн. Зокрема, вона наголосила на необхідності спільної співпраці всіх зацікавлених сторін задля безпечного і позитивного використання дітьми Інтернету з урахування вікових особливостей та потреб дитини. "Ми називаємо дітьми й новонароджену дитину, фото якої щойно батьки завантажили в соціальні мережі, й дошкільника, який грає в ігри на планшеті,  й молодшого школяра, який цікавиться динозаврами, й підлітка, який цікавиться власним статевим розвитком, й студента 1 курсу. Все це діти – з різними потребами, їм необхідні відповідні до їх віку програми з формування безпечної поведінки онлайн", - сказала вона.


Тетяна Рикова, представниця учнівського самоврядування школи №78 м. Києва, у своєму виступі акцентувала увагу на важливості дитячої участі під час розробки та впровадження програм щодо безпечного Інтернету та поділилася власним досвідом роботи учнів старших класів з дітьми молодшої школи. Також вона зазначила, що потрібно проводити більше роз’яснювальних заходів щодо інформування про використання персональних даних дітьми в Інтернеті.

Вікторія Косик, керівник відділу цифрової освіти ДНУ "Інститут модернізації змісту освіти" МОН України,  у своєму слові зазначила, що розміщення інформації про дітей на сайтах загальноосвітніх навчальних закладів потребує пильної уваги з огляду на дотримання прав дітей. "Чи є, наприклад, класні журнали доступними лише для дітей та їх батьків, чи їх можна передивитися у будь-якому кутку світу? - такі та інші питання можуть допомогти замислитися над дотриманням прав дитини онлайн" - сказала вона.

Альона Кривуляк,  координаторка Національної дитячої "гарячої лінії" громадської організації "Ла Страда-Україна", зазначила, що кількість дітей, які телефонують до них  з питань кібербулінгу, секстингу у 2016 році значно збільшилася порівняно з попередніми роками.

Катерина Зезюліна, координатор Руху проти мови ненависті в Україні, під час промови сказала, що  на законодавчому рівні необхідно закріпити поняття "мова ненависті", "кібербулінг", "злочин на ґрунті ненависті" та розробити механізми захисту задля протидії  таким речам.


Олександра Гриньків з громадської організації "Інформаційно-правовий центр "Права людини" (м. Тернопіль) наголосила, що робота з формування безпечної поведінки дітей в Інтернеті має бути систематизована, побудована на довірливих відносинах між батьками та дітьми.

Любов Найдьонова, заступник директора з наукової роботи Інституту соціальної та політичної психології НАПН України,  у своїй презентації "Психологічні ризики Інтернету очима старшокласників і головний шлях убезпечення інтернет-практик дітей та підлітків" повідомила про зацікавленість дітей у проведенні досліджень, пов’язаних з використанням Інтернету.

Отто Стойка, головний лікар Київського міського центру здоров'я, також наголосив на тому, що батьки та діти частіше мають спілкуватися та обмінюватися думками щодо використання Інтернету, зокрема соціальних мереж. Лариса Письмак, соціальний педагог Київського міського центру практичної психології і соціальної роботи також зазначила, що вкрай необхідною є робота з батьками підлітків, які допоможуть безпечно користуватися Інтернетом.

Наталія Беца, національний  спеціаліст проектів у сфері верховенства права і прав людини Координатора проектів ОБСЄ в Україні, сказала,  що є потреба в тісній співпраці з Уповноваженим Верховної Ради України з прав людини та висловила зацікавленість у співпраці з учасниками "круглого столу" щодо просування освіти в галузі прав людини.

Виступи спричинили відкриту дискусію стосовно питань безпеки дітей онлайн та необхідних шляхів для сприяння безпечному та позитивному використанню Інтернету дітьми. Однією з ідей стала ініціатива Світлани Гаєвої щодо проведення подібного заходу на базі школи №78 м. Києва із залученням дитячого колективу для більш детального обговорення, розробки практичних рекомендацій та заходів щодо безпечного користування дітей Інтернетом.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30