З нагоди 25-ліття дипломатичних відносин співголова групи дружби з міжпарламентських зв'язків з Великобританією Світлана Заліщук перебувала з візитом у Великобританії з 23 по 27 січня 2017 р. та провела низку зустрічей з депутатами, урядовцями, дипломатами, студентами, експертами та журналістами.

Ключовою подією протягом візиту стала зустріч із Прем’єр-міністром Великобританії Терезою Мей. За результатами розмови Прем’єр-міністр запевнила у подальшій підтримці України з боку британського уряду в протидії російській агресії. Зі свого боку Світлана Заліщук наголосила на необхідності збереження санкцій проти Росії та відзначила, що без вирішення українського конфлікту неможливо врегулювати питання європейської безпеки на континенті.

Також пройшли зустрічі із керівником делегації Великобританії у Парламентській асамблеї НАТО Річардом Беньйоном та головою Комітету з питань національної оборонної стратегії, колишнім Міністром закордонних справ Маргарет Беккет. На зустрічах обговорили питання кібербезпеки України в контексті загрози кібер-атак з боку Росії, а також перспективи виключення російських банків з міжнародних платіжних систем як один з інструментів санкційного тиску на РФ.

У рамках програми відбулося відзначення 25-річчя встановлення українсько-британських дипломатичних відносин та формування групи дружби з Україною у британському парламенті за сприяння Посольства України у Великобританії. З нагоди цієї події співголова групи дружби Світлана Заліщук виступила із промовою у британському парламенті.

Окрім спілкування із британськими депутатами, Світлана Заліщук взяла участь у зустрічі із керівником підрозділу МЗС Великобританії, що займається формуванням політики щодо України, - Майклом Тетемом. На цій зустрічі С.Заліщук наголосила на неможливості зняття санкцій щодо Росії у зв'язку із продовженням її агресії на сході України. Також учасники зустрічі домовилися докладати зусиль задля посилення переговорів між Україною, Великобританією та іншими країнами ЄС з метою якнайшвидшого розблокування угоди про «Відкрите небо» між Україною та ЄС.

24 січня Світлана Заліщук прочитала лекцію для студентів Оксфорду за ініціативою Українського товариства студентів цього університету та зокрема його очільниці Лізи Ясько. На зустрічі Світлана Заліщук зосередилася на проблематиці України у глобальному контексті та викликах і загрозах, що зараз постають перед нашою державою із врахуванням нещодавніх геополітичних змін у світі.

Крім цього, протягом тижня Світлана Заліщук провела 5 зустрічей із британськими журналістами, зокрема із «Оpen Democracy», «Guardian», «Sky news», де вона їх проінформувала про актуальну політичну ситуацію в Україні. Світлана Заліщук відзначила, що у британських ЗМІ стали менше висвітлювати новини щодо війни на території України, що призводить до недостатньої поінформованості щодо погіршення безпекової ситуації в Україні.

Також 25 січня відбулася дискусія у провідному британському аналітичному центрі «Chatham House» за участі експертів та журналістів. Організатором заходу виступила Орися Луцевич. Світлана Заліщук звернула увагу експертів на важливість збереження санкцій проти Росії та потребу більшого висвітлення їх впливу на російську економіку.






Також за час візиту до Великобританії Світлана Заліщук ознайомилася із роботою парламенту та на виборчому окрузі члена британського парламенту - депутата від Шотландської національної партії Стівена Ґетінза.

Напередодні візиту Cвітлана Заліщук дала інтерв’ю для ВВС channel 4 щодо майбутнього України у нових геополітичних умовах: http://www.bbc.co.uk/programmes/p04nhgjw,

http://www.bbc.co.uk/programmes/b0890k6m

Заходи відбулися за підтримки Посольства Великобританії в Україні, Вестмінстерської фундації за демократію,  а також Посольства України у Великобританії, британського парламентаря Стівена Ґетінза та голови британської групи дружби з Україною сера Джеральда Ґоварда.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30