«Заходи, спрямовані на відновлення інфраструктури Донбасу не лише сприяють відбудові постраждалих районів Луганської та Донецької областей, але й створюють можливості для працевлаштування та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб», - про це cказала Уповноважений Президента України з мирного врегулювання ситуації в Донецькій і Луганській областях, Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час робочої поїздки в Луганську область.

13 січня Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко разом із народним депутатом України Марією Іоновою та Міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишем перебувала із робочою поїздкою на Луганщині.

Робочою поїздкою було передбачено відвідання інфраструктурних об’єктів, відновлення яких відбувається за рахунок перерозподілених на ці регіони коштів, виділених рішенням Верховної Ради. У 2016 році на відновлення інфраструктурних об’єктів Луганської області було виділено 1 млрд. грн. та майже 3 млрд. грн. на Донецьку область.

«Плануючи робочий візит, ми провели ретельний аналіз стану освоєння коштів місцевих бюджетів Луганської області. Наразі розпочато роботу із реалізації близько 100 проектів. Частина із них перебуває на етапі проведення державних закупівель», - поінформувала Ірина Геращенко.

У цьому контексті Перший заступник Голови Верховної Ради наголосила, що багато тендерних  процедур проводяться через електронну систему публічних закупівель «ProZZoro», що дає змогу заощадити бюджетні кошти.

Ірина Геращенко разом із колегами ознайомилася зі станом відбудови Луганської обласної дитячої клінічної лікарні, Луганського обласного ліцею-інтернату із посиленою військово-фізичною підготовкою «Кадетський корпус імені героїв Молодої гвардії», а також обласного музично-драматичного театру. Під час зустрічей народні депутати передали учням військового ліцею книжки, які були зібрані в рамках акції «Книга для Донбасу» з ініціативи Державного комітету телебачення та радіомовлення України.

Перший заступник Голови Верховної Ради особливо відзначила хід робіт в обласній дитячій лікарні, котрій неодноразово разом із колегами допомагали із наданням технічного обладнання.

«Сьогодні дитячу лікарню буде обладнано усією необхідною сучасною технікою, аби діти мали змогу отримати якісну медичну допомогу», - підкреслила Ірина Геращенко.

Під час відвідання медичного закладу народний депутат обговорила із головою Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Юрієм Гарбузом можливість виділення коштів на ремонт дороги, що веде до лікарні.

Також Ірина Геращенко відзначила важливість відновлення об'єктів культурної сфери. Зокрема, вона вважає, що виділене для Луганського обласного Академічного українського музично-драматичного театру приміщення стане перлиною не лише регіону. Відреставроване приміщення 1953 р., де раніше був Будинок культури, планують відкрити вже навесні 2017 року. Перший заступник Голови Верховної Ради пообіцяла, що разом з колегами вони висадять сквер біля театру, і це буде їх подарунок місту.

Особливу увагу Ірина Геращенко привернула до необхідності надання службового житла для військових та правоохоронців, а також внутрішньо переміщених осіб, які працюють над відродженням регіону.

«Під час ознайомлення із ходом капітального ремонту театру ми зустріли робочу бригаду будівельників, які переселились із Первомайська і сьогодні працюють над відбудовою цього важливого культурного об’єкту. Необхідно створити умови для соціальної адаптації та реінтеграції внутрішньо переміщених осіб, зокрема й шляхом забезпечення їх житлом. Спільно із місцевими органами влади ми маємо знайти комплексне рішення цього питання»,- зауважила Ірина Геращенко.

«За результатами поїздки ми з колегами проаналізуємо усю отриману інформацію, аби зрозуміти, чим можемо допомогти місцевій владі й на які проблемні сфери слід звернути увагу», - додала Перший заступник Голови Верховної Ради.

У ході робочої поїздки Ірина Геращенко серед іншого поспілкувалась із представниками ЗМІ та громадськістю. Одне із ключових питань, що турбують мешканців Луганщини – відкриття КПВВ «Золоте», а також можливість відкриття додаткових контрольних пунктів, зокрема у Новотошківці.

Ірина Геращенко поінформувала, що, не зважаючи на наполягання української сторони, бойовики продовжують блокувати відкриття пункту «Золоте».

«Ми ставимо питання відкриття КПВВ «Золоте» фактично на кожному засіданні у Мінську, проте бойовики ОРЛО уникають пояснень щодо причин блокування роботи контрольного пункту», - сказала Ірина Геращенко.

Вона зазначила, що КПВВ «Золоте» має високий рівень оснащення і його робота зменшила б навантаження на інші КПВВ та сприяла б полегшенню перетину лінії розмежування громадянами. Наразі через блокування роботи КПВВ «Золоте» багатьом місцевим жителям доводиться перетинати лінію розмежування у Донецькій області.

«Саме тому, ми будемо і далі піднімати це питання під час засідань ТКГ у Мінську та працювати над гуманітарними ініціативами, які б полегшили життя місцевих жителів», - підкреслила Уповноважений Президента України.

Ірина Геращенко наголосила, що пріоритети України залишаються незмінними.

«Ми наполягаємо на першочерговому виконанні безпекового та гуманітарного блоку Мінських домовленостей, зокрема виведенні військ, встановленні контролю над українсько-російським кордоном та звільненні усіх українців, які незаконно утримуються на території ОРДЛО та у Російській Федерації», - підкреслила Ірина Геращенко.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30