«Минулого року Верховна Рада України прийняла важливе рішення про перерозподіл майже 4 млрд.  гривень на відновлення інфраструктурних об’єктів на Донбасі: майже 3 млрд. грн. на Донецьку і 1 млрд. грн. на Луганську області. Дуже важливо, щоб в умовах зовнішньої агресії проти України кожна копійка з цих коштів була використана за призначенням", - зазначила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко під час робочої поїздки в Донецьку область.


12 січня Перший заступник Голови Верховної Ради України, Уповноважений Президента з мирного вирішення конфлікту на Донбасі, представник Тристоронньої контактної групи (ТГК) Ірина Геращенко разом з народним депутатом України Марією Іоновою та Міністром з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадимом Чернишем у рамках робочої поїздки на Донбас відвідали Донецьку область.

У ході робочої поїздки Ірина Геращенко ознайомилась із роботою КПВВ «Майорськ» та оглянула умови перетину громадянами лінії розмежування. Перший заступник Голови Верховної Ради обговорила із прикордонниками поточні проблеми роботи КПВВ та питання поліпшення їх пропускної спроможності.

«Ми відвідуємо КПВВ у ході кожної робочої поїздки на Донбас, адже вони є критично важливими об’єктами, які щодня перетинають тисячі громадян. Українська влада дбає, щоб прості громадяни якомога менше страждали через російську агресію, але маємо ще багато працювати для покращання умов перетину лінії розмежування», - наголосила Ірина Геращенко.

 

«Саме тому наприкінці 2016 року ми звернулися до керівників відповідних структур із пропозицією щодо збільшення кількості представників Державної прикордонної служби України, а також працівників фіскальних органів і Служби безпеки України, які працюють на КПВВ у Донецькій та Луганській областях», - додала Перший заступник Голови парламенту.

Окрім того, в ході розмови було порушено низку питань, пов’язаних із необхідністю технічної модернізації КПВВ. Працівники КПВВ «Майорськ» зазначили, що для підвищення ефективності роботи необхідне додаткове обладнання для сканування документів і машин, встановлення якого допоможе громадянам швидше перетинати лінію розмежування та уникнути утворення черг.

Проблема надання додаткового обладнання була також обговорена під час зустрічі з працівниками прикордонної служби м. Краматорськ. Зокрема, було наголошено на необхідності оснащення прикордонників нагрудними відеореєстраторами. Відеофіксація їх роботи, серед іншого, сприятиме подоланню корупції.

У свою чергу Ірина Геращенко поінформувала, що питання технічного оснащення піднімається і під час зустрічей з нашими міжнародними партнерами і що Україна сподівається на додаткову допомогу у цьому напрямку.

«Найголовніше, щоб контрольно-пропускні пункти взагалі зникли з нашої території. Але це стане можливим лише після відновлення контролю над українсько-російським кордоном», - підкреслила Уповноважений Президента України.

У цьому контексті особливої уваги було надано проблемі безпеки КПВВ, яка є актуальною як для прикордонників, так і для громадян, які щоденно перетинають лінію розмежування. За інформацією, наданою працівниками КПВВ «Майорськ», за час роботи цього контрольно-пропускного пункту загинуло 5 прикордонників.

«Режим тиші порушується бойовиками ОРДЛО щоденно. Навіть перші дні 2017 року були трагічними, оскільки і серед військових, і серед мирного населення є постраждалі від обстрілів», - зазначила Ірина Геращенко. 

Вона наголосила, що забезпечення безпечних умов роботи КПВВ є одним із пріоритетних питань, що обговорюються у рамках роботи підгруп ТКГ у Мінську. У цьому контексті народний депутат України відзначила важливість відкриття КПВВ «Золоте», робота якого зменшила б навантаження на інші контрольні пункти.

«Ми піднімаємо питання роботи КПВВ «Золоте» фактично на кожному засіданні у Мінську. Проте з березня 2016 року бойовики безпідставно блокують відкриття КПВВ, не зважаючи на наполягання української сторони», - зазначила Уповноважений Президента України.

Окрім того, під час відвідин КПВВ «Майорськ» Ірина Геращенко поспілкувалася з людьми, які перетинали лінію розмежування. Задля поліпшення умов перетину відповідальними органами було досягнуто рішення про збільшення допустимого особистого багажу для фізичних осіб із 50 до 75 кг. Перший заступник Голови Верховної Ради разом з колегами оглянула пункти обігріву та стан облаштування КПВВ, а також оцінила роботу місцевого логістичного центру.

У рамках поїздки у Донецьку область Ірина Геращенко ознайомилась із ходом реконструкції низки інфраструктурних об’єктів, відбудова яких відбувається за кошти місцевих бюджетів на виконання Закону України «Про внесення зміни до підпункту 4 пункту 24 розділу VI "Прикінцеві та перехідні положення" Бюджетного кодексу України».

Зокрема, Уповноважений Президента України оглянула стан відбудови школи у м. Дружківка, а також будівлі гуртожитку та нежитлової будівлі, яку після реконструкції буде передано під гуртожиток у м. Бахмут. Окрім того, Ірина Геращенко разом з колегами оцінила стан шляхопроводу м. Костянтинівка після проведення капітального ремонту.

«Парламент та Уряд приділяють особливу увагу проблемі відновлення інфраструктури Донбасу. Водночас важливо, щоб місцева влада раціонально використовувала виділені кошти, а громади в умовах децентралізації долучались до цього процесу», - зазначила Ірина Геращенко під час відвідання інфраструктурних об’єктів м. Дружківка.

За підсумками зустрічей Ірина Геращенко наголосила на важливості координації зусиль місцевих органів влади, Уряду та Парламенту, а також міжнародних неурядових організацій, спрямованих на відбудову постраждалих районів Донбасу.


Серед іншого, у ході поїздки Донеччиною Ірина Геращенко передала книжки, які були зібрані в рамках акції «Книга для Донбасу» з ініціативи Державного комітету телебачення та радіомовлення України та за підтримки спонсорів.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30