Відбулося позачергове засідання Комітету з питань прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, ініційоване членом Комітету Рефатом Чубаровим.

Було заслухано інформацію органів державної влади:

Про надання статусу біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту особамякі через побоювання переслідування перебувають в Україні або прибувають до України з інших країн, зокрема Російської Федерації;

 - Про практику застосування екстрадиції та примусового випровадження іноземців та осіб без громадянства, які через побоювання переслідування перебувають в Україні або прибувають до України з інших країн, зокрема Російської Федерації.

"Я сам двічі був затриманий на певний час у деяких країнах. Це відбулося на замовлення Російської Федерації. Але те, що я пережив, не можна навіть порівнювати з тим, що відбувається з іншими людьми. Наприклад, з громадянами Росії, які шукають притулку в Україні. Це жах"- наголосив Рефат Чубаров.

"Ми повинні дізнатися, яка кількість людей просить у нас притулку, яка з ними ситуація, скільком з них був наданий притулок. Зокрема, це стосується громадян Росії, в чому їх звинувачує країна-агресор, чому їх розшукують, чи не є це політичним переслідуванням. Все, що стосується Росії, не може бути вирішено самостійно органами влади, потрібен контроль громадськості".

Заступник голови Комітету Георгій Логвинський наголосив, що Комітет неодноразово розглядав зазначені питання, але так і не отримав вичерпної інформації від правоохоронних органів. На його думку, особливе занепокоєння викликають такі дії стосовно  осіб, які шукають притулку в Україні, їхнє виселення за межі України без рішення суду та їхнє повторне затримання СБУ після рішення суду про звільнення.

У свою чергу представник підрозділу СБУ по боротьбі з тероризмом підкреслив, що СБУ у цій сфері діє виключно згідно з  вимогами  чинного законодавства України та нормами міжнародного права.

"Ані СБУ, ані українські суди не розглядають питання, за які особа розшукується по суті. Але потрібно об'єктивно підходити до того, за що особа розшукується, і яка країна її розшукує. Ми співпрацюємо з Інтерполом",- сказав він, додавши, що на територію України потрапляє багато осіб, причетних до терористичної діяльності.

У відповідь Рефат Чубаров запитав: "Чи має для СБУ значення, від якої країни надійшов запит на затримання: від Швейцарії чи Росії? Ви працюєте разом з ФСБ, яке пригноблює наших людей в Криму".

Правозахисник Борис Захаров звинуватив СБУ у подвійних стандартах та порушенні законодавства України.

"Викрадення, катування і незаконне позбавлення волі - якими законами України та нормами міжнародного права ви користуєтеся у цих випадках?"- сказав він, звертаючись до представника СБУ.

Представник СБУ наголосив, що наразі СБУ не підтримує жодних відносин з правоохоронними органами РФ щодо розшуку або видачі осіб.

"У 2015 році СБУ повернула до Росії більше шести тисяч людей, які шукали в Україні притулку. Це ганьба! СБУ ганьбить Україну",- сказав Євген Захаров, голова правління Української Гельсінської групи з прав людини.

Петро Синявський, начальник відділу по роботі з шукачами захисту Державної міграційної служби України, повідомив, що за останні 9 місяців 2016 року до ДМС звернулося 481 особа з проханням про притулок, з них 16 осіб отримали статус біженця, 39 осіб визнані такими, які потребують особливого захисту. Що стосується громадян РФ, то за 9 місяців 2016 року таких осіб було 54, з них 5 отримали статус біженця, 10 визнано такими, які потребують особливого захисту.

За словами Грігорія Фролова, президента Фундації "Вільна Росія", дуже незначна кількість громадян Росії отримують притулок в Україні і, як правило, цей процес затягується до двох років.

Представник Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини Олена Смирнова підкреслила, що "під час вирішення питання про надання притулку головним є не те, що скоїла дана особа, а те чи загрожує їй щось у країні, куди її планують випровадити".

"Сьогодні за результатами нашого засідання я можу констатувати, що ця проблема існує,  вона збільшується. Комітет буде намагатися сприяти її вирішенню"- сказав Голова  Комітету Григорій Немиря. 

За результатами обговорення члени Комітету ухвалили рішення створити робочу групу для розгляду зазначених питань та провести закрите засідання Комітету, присвячене цим проблемам.



 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18