Голова Верховної Ради України Андрій Парубій відкрив пленарне засідання.
Народні депутати на його пропозицію привітали членів делегації Верховної Ради України у Парламентській асамблеї Ради Європи з успішною роботою на черговій сесії ПАРЄ, яка відбулася минулого тижня. 

Представники депутатських фракцій і груп виступили з оголошеннями, заявами, повідомленнями, пропозиціями.

Парламентарії розглянули проект Постанови про порядок денний п'ятої сесії Верховної Ради України восьмого скликання (уточнений) №5060.

Вони висловили пропозиції щодо проекту постанови.

За результатами голосування пропозиція про затвердження уточненого проекту Постанови не набрала голосів.

Головуючий запропонував затвердити календарний план проведення пленарних засідань на 18-21 жовтня.

Народні депутати 233 голосами затвердили календарний план проведення пленарних засідань на 18-21 жовтня.

Парламентарії приступили до розгляду питання національної безпеки та оборони.

Прийнято Закон «Про внесення зміни до статті 3 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" (щодо доповнення переліку осіб, які мають право на пенсії нарівні з військовослужбовцями строкової служби та членами їх сімей)».


Законодавчим актом передбачено включити до переліку осіб, які стали інвалідами у зв’язку з пораненням, каліцтвом, контузією або внаслідок захворювання, пов’язаного з безпосередньою участю в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення, членів їх сімей та членів сімей осіб, які загинули (померли) внаслідок поранення, каліцтва, контузії чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час безпосередньої участі в антитерористичній операції або забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах її проведення.

Законом з цією метою доповнено статтю 3 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Проект Закону зареєстровано за №2345а.



 


Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" (щодо посилення гарантії дотримання законодавства України)».

Законопроектом №2985 пропонується поширити на органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ та організацій, у тому числі навчальних закладів, незалежно від місця їх знаходження в Україні і наявності в їх адміністративно-територіальних одиницях військових комісаріатів, обов’язок на вимогу військових комісаріатів сповіщати призовників і військовозобов’язаних про їх виклик до військових комісаріатів, забезпечувати своєчасне прибуття за цим викликом, у семиденний строк повідомляти районні (міські) військові комісаріати про прийняття на роботу (навчання) та звільнення з роботи (навчання) призовників і військовозобов’язаних.

Відповідні зміни пропонується внести до статті 38 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу». Чинною редакцією цієї статті відповідний обов’язок передбачено для адміністративно-територіальних одиниць, де немає військових комісаріатів.

На доопрацювання направлено проект Постанови «Про внесення зміни до пункту 3 Постанови Верховної Ради України «Про додаткові заходи щодо зміцнення обороноздатності та безпеки держави» №5048.

 

Прийнято за основу проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення відповідальності військовослужбовців та деяких інших осіб».

Законопроектом №5112 пропонується посилити відповідальність військовослужбовців, а також військовозобов’язаних та резервістів під час проходження зборів за порушення правил водіння або експлуатації машин, вчинені у стані алкогольного сп’яніння, вчинення ними військових адміністративних правопорушень, у разі невиконання (неналежного виконання) ними своїх службових обов’язків, порушення військової дисципліни або громадського порядку.

Проектом передбачається удосконалити порядок притягнення зазначених осіб до відповідальності за вчинення військових адміністративних правопорушень.

Відповідні змін пропонується внести до Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального кодексу, Дисциплінарного статуту Збройних Сил України, Стройового статуту Збройних Сил України, Статуту гарнізонної та вартової служб, Статуту внутрішньої служби Збройних Сил України та Закону «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

 


Прийнято Закон «Про внесення змін до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» (щодо призначення пенсії дружинам (чоловікам) загиблих (померлих) військовослужбовців, які зайняті доглядом за дітьми годувальника до 8-го віку та проходять військову службу)».

Законодавчим актом передбачено, що чинне право на пенсію в разі втрати годувальника його дружині або чоловіку незалежно від того, працюють (проходять військову службу) вона (він) чи ні, може бути надане у випадку, якщо вона або він зайняті доглядом за дітьми, братами, сестрами чи онуками померлого годувальника, які не досягли 8-річного віку.

Проект Закону зареєстровано за №3752.




Прийнято за основу проект Закону "Про Єдиний державний реєстр військовозобов'язаних".

Законопроектом передбачається визначити основні засади створення та ведення Єдиного державного реєстру, унормувати питання ведення військового обліку військовозобов'язаних, який здійснюватиметься не тільки на паперових облікових картках, а й в електронному вигляді в єдиній централізованій базі даних, яку планується створити з використанням існуючих баз даних Збройних Сил України, Державної прикордонної служби України, Міністерства освіти і науки України та інших органів державної влади.

Функціонування реєстру дозволить створити централізовану базу даних усіх військовозобов'язаних та призовників, зменшити корупційний чинник у військових комісаріатах під час мобілізації та унеможливить ухилення громадян від призову на військову службу.

Законопроект зареєстровано за №2504а-д.
Головуючий закрив ранкове засідання.
 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39