11-12 жовтня 2016 року  в місті Дніпрі відбулося позачергове засідання Міжпарламентської ради Україна-НАТО.

До складу делегації Верховної Ради на чолі з Головою Комітету у закордонних справах Ганною Гопко увійшли народні депутати І.Фріз, Ю.Береза, М.Найєм, І.Артюшенко, Д.Лубінець, Т.Ричкова і Д.Тимчук. Парламентську асамблею НАТО представляли 11 депутатів з восьми держав-членів; делегацію очолював норвезький парламентарій С.Мірлі.


Відкриваючи роботу форуму,  його співголови зазначили, що проведення позачергового засідання зумовлено зацікавленістю членів ПА НАТО в отриманні більш повної інформації про російську агресію на сході України, її наслідки, передусім у безпековому і гуманітарному вимірах, втілення в життя Мінських домовленостей, перспективи їх повного виконання.

З цією метою до участі в засіданні були запрошені особи, які безпосередньо виконують завдання з протидії російській агресії, - представники Штабу АТО, керівники Сектору оборони "М" Збройних Сил України, очільники регіональних підрозділів Державної прикордонної  служби України. Промовці надали переконливі докази прямої участі російських військових підрозділів, застосування російських озброєнь і військової техніки у цьому конфлікті. Продемонстровані фотофакти і відео наочно продемонстрували трагічні наслідки несанкціонованого збройного втручання Росії на територію України, невиправні втрати людського та економічного потенціалу регіону, максимально наблизили присутніх  до реалій в зоні АТО. Всебічно  картину доповнили виступи народних депутатів І.Фріз, Ю.Берези, Д.Лубінця, Д.Тимчука.


Члени Міжпарламентської ради відвідали Дніпропетровську обласну лікарню ім. Мечникова, де мали змогу не лише ознайомитися з діяльністю цього лікувального закладу, працівники якого вже врятували тисячі життів важкопоранених українських військовослужбовців, але й поспілкуватися з ними.

Про діяльність волонтерських рухів та їхній вклад у захист України від агресії учасники засідання довідалися під час перебування на базі полку «Дніпро-1», засновник і куратор якого народний депутат України Ю,Береза розповів гостям про історію цього підрозділу і його поточну діяльність щодо захисту Батьківщини.

Окрему увагу члени ПА НАТО виявили до перебігу реформ в Україні. Народні депутати І.Фріз і Т.Ричкова поінформували про останні ініціативи стосовно приведення Збройних Сил України у відповідність до стандартів НАТО, досягнення ними взаємосумісності з відповідними підрозділами держав-членів Альянсу.

Перший заступник Голови Дніпропетровської облдержадміністрації О.Кужман і заступник Міського голови міста Дніпра В.Міллер ознайомили членів Ради з політичною та соціально-економічною ситуацією в області, акцентувавши увагу на роботі з облаштування внутрішньо переміщених осіб, яких в області нараховується понад 37 тисяч.

 Підсумки засідання знайшли своє відображення у спільній Заяві глав обох делегацій, основні положення якої Г.Гопко і С.Мірлі оприлюднили перед засобами масової інформації.


Зокрема, було відзначено, що Міжпарламентська рада  підтвердила свою повну і непохитну підтримку суверенітету і територіальної цілісності України в рамках міжнародно  визнаних кордонів; констатувала нестабільність ситуації на сході України, постійні порушення проросійськими бойовиками режиму припинення вогню і нещодавно схваленого рішення про відведення сил, перешкоджання ними діяльності Спеціальної моніторингової  місії ОБСЄ в Україні; відзначила  послідовність і прагматизм Української сторони у пошуку політичного розв'язання кризи і виконанні Мінських угод. Особливу стурбованість членів Ради викликала гуманітарна ситуація на території, яка перебуває під тимчасовим  контролем проросійських сил, відсутність прогресу у звільненні заручників, які незаконно утримуються  на цих територіях і в Росії, Вони також засудили незаконну анексію Криму, масові і грубі порушення  прав людини  на цій території, зокрема кримських татар.



Довідково: Міжпарламентська рада Україна-НАТО була утворена 2003 року як двосторонній  моніторинговий орган, який об’єднує однакову кількість українських депутатів і членів ПА НАТО. Зазвичай засідання відбуваються двічі на рік -  в Україні і в Брюсселі.


 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23