«Для нас вкрай важливо, що депутати Європейського Парламенту відвідали схід України та на власні очі побачили, якою є реальна гуманітарна та безпекова ситуація на Донбасі», - наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України Ірина Геращенко в рамках спільного робочого візиту членів Європарламенту та народних депутатів України на Донбас.

Робоча поїздка за участі депутатів Європарламенту Ребекки Хармс, Міхала Боні та Яромір Штетіни, а також народних депутатів України Марії Іонової та Андрія Лопушанського відбулася у рамках засідання Парламентського комітету асоціації між Україною та ЄС, що відбувається в Україні з 18 по 21 вересня.

Ірина Геращенко висловила вдячність європейським партнерам, які не зважаючи на рекомендації Європарламенту утриматись від поїздки на Донбас, висловили бажання здійснити робочий візит на схід України, щоб особисто ознайомитись із поточною ситуацією.

У ході робочого візиту делегація відвідала КПВВ «Мар’їнка», а також населені пункти Мар’їнка та Краматорськ. Члени Європарламенту поспілкувалися з місцевими жителями та обговорили нагальні соціально-побутові проблеми, а також труднощі, які виникають через щоденне порушення режиму припинення вогню. Окрім того, політики мали змогу побачити зруйновану внаслідок постійних обстрілів з боку проросійських бойовиків інфраструктуру.

У цьому контексті Ірина Геращенко поінформувала європейських колег, що українська влада намагається відновлювати важливі об’єкти інфраструктури, аби забезпечити нормальні умови проживання місцевих жителів проте через постійні обстріли бойовиків проводити ремонтні роботи вкрай складно.

«Такі соціально-побутові проблеми як відновлення постачання газу, електроенергії та ремонт базових об’єктів міської інфраструктури є першочерговим завданням для нас, і це питання буде порушуватись 21 вересня у ході засідання Тристоронньої контактної групи у Мінську», - наголосила політик.

Делегація також побувала поблизу лінії фронту, де оглянула умови життя військовослужбовців та мала змогу поспілкуватись із патріотами, що кожного дня боронять незалежність України та усієї Європи.

Ознайомлюючи європейських колег із безпековою ситуацією на Донбасі, Ірина Геращенко підкреслила, що в таких умов не може йти мова про проведення виборів.

«Вибори дуже важливі в цьому регіоні. Але вибори в умовах, коли ця територія зараз контролюється «зеленими чоловічками» і найманцями з Чечні, колишньої Югославії та інших частин світу - такі вибори ніколи не можуть бути сприйняті як вільні вибори, і вони не будуть прокладати шлях до миру», - наголосила Ребекка Хармс під час прес-конференції у м. Краматорськ.

Депутати Європарламенту запевнили в посиленні співпраці з Україною та поінформували, що будуть докладати усіх можливих зусиль для збереження суверенності та територіальної цілісності України.

Ірина Геращенко, серед іншого, зауважила, що наразі вкрай важливо продовжувати інформувати наших іноземних партнерів про реальну ситуацію на сході України.

У ході поїздки делегація також відвідала лікарню імені Мечникова, у місті Дніпро. Перший заступник Голови Верховної Ради України відзначила роботу медичних працівників лікарні, які мають надзвичайне навантаження через постійні порушення режиму тиші.

«За два роки тут врятували 2 тисячі наших солдатів. Й сьогодні в реанімації перебуває дуже багато поранених військових та цивільних із з Авдіївки, промзони та інших населених пунктів. Усі вони доставлені після чергового проголошення режиму тиші, вже у вересні», – наголосила Перший заступник Голови Верховної Ради України.

«Режим тиші щодня порушується бойовикам. Очевидно, що виконання Мінських домовленостей зі сторони бойовиків не відбувається, і ми будемо говорити про це на кожній міжнародній зустрічі», - додала Ірина Геращенко.

У рамках робочого візиту Ірина Геращенко та Марія Іонова передали гуманітарну допомогу, зокрема, технічні, продовольчі та інші товари, що вкрай необхідні на лінії фронту, військовим 10 і 80 бригади.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39