Вшанувати пам'ять загиблих нацгвардійців Ігоря Дебріна, Олександра Костини, Дмитра Сластнікова та Богдана Дацюка на площу Конституції перед будівлею Верховної Ради України прийшли також заступник міністра внутрішніх справ України С. Яровий, Командувач Національної гвардії України Ю. Аллеров та народні депутати України. Крім того, під стінами парламенту зібралися рідні та побратими загиблих військовослужбовців.

Ірина Геращенко на початку заходу попросила вибачення у рідних загиблих хлопців від імені української влади.

«У той день хлопці прийняли удар першими. Пройшов рік, але рана в серцях їх родин і всіх українців не загоїлася. Проти України в центрі Києва стався теракт. Загинули найкращі. Вони навіть не думали, що тероризм прийде в центр Києва. Обов'язок влади - щоб відбулося об'єктивне розслідування і винні у вбивстві чотирьох нацгвардійців були покарані. Вони мають нести покарання за найжорсткішими статтями – за вбивство і тероризм», – заявила Ірина Геращенко.

За її словами, окрім кримінальної відповідальності за вбивство, які мають понести всі причетні, повинна бути моральна і політична відповідальність тих, хто підбурював суспільство, хто підштовхував до провокацій і до агресії рік тому. «Я не побачила під час заходів із вшанування пам`яті загиблих правоохоронців жодного з тих, хто рік тому підбурював суспільство і закликав до безладу. В них не вистачило совісті прийти і вшанувати пам'ять загиблих, і попросити вибачення в родичів. Є відповідальність за вбивство, і вона має бути найсуворішою для тих людей, які бездумно влаштували цей теракт. Але є і політична та моральна відповідальність натхненників цього вбивства", - наголосила Ірина Геращенко.

Командувач Національної гвардії України Ю. Аллеров під час виступу біля Верховної Ради зазначив, що сьогоднішній сумний день - це «згадка нам, яким шляхом ми йдемо до незалежності». «Ми можемо лише приєднатися до скорботи батьків, які втратили найдорожче, – своїх синів. Для Національної гвардії ця втрата також не поповниться», – зазначив командувач.

Вшанували пам'ять загиблих товаришів нацгвардійці України - спецбатальйон «Почесна варта». Вони пройшли урочистим маршем біля місця трагедії.

Усі присутні поклали квіти до місця загибелі військовослужбовців та вшанували пам'ять загиблих хвилиною мовчання.

По завершенню поминальних заходів Перший заступник Голови Верховної Ради України провела зустріч з родичами та близькими загиблих військовослужбовців. Під час зустрічі, серед іншого, родичами загиблих було зауважено про відсутність Меморіальної дошки, яку обіцяли встановити біля Верховної Ради України. У відповідь Ірина Геращенко зазначила, що це питання буде порушене 5 вересня під час засідання Погоджувальної ради керівників фракцій та голів комітетів Верховної Ради України, а також наголосила, що буде докладено максимум зусиль, аби вже восени Меморіальна дошка на честь загиблих з'явилася на будівлі парламенту України.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43