У понеділок, 14 квітня, Голова Верховної Ради України Арсеній Яценюк відкрив міжнародну конференцію «Сучасні виклики правам і свободам людини», присвячену 60-й річниці Загальної декларації прав людини і 10-річчю утворення інституту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

Звертаючись до учасників конференції, А.Яценюк охарактеризував шістдесят років, що минули від ухвалення Загальної декларації прав людини, як велику епоху в процесі становлення основних інституцій щодо прав людини і «форматування прав людини як таких».

Він високо оцінив запровадження і діяльність інституту омбудсмена в нашій державі, як «людини, яка, фактично, контролює владу у механізмах виконання прав людини в Україні».

Відзначивши, що сьогодні «на порядку денному держави стоять зміни і доповнення до української Конституції», А.Яценюк назвав визначальним те, що другий розділ Конституції, який окреслює права і свободи громадянина, «є одним з найдосконаліших і не потребує внесення змін і доповнень по суті і по формі».

«Одначе він потребує виконання», - наголосив Голова Верховної Ради України. Водночас він назвав це проблемою, яка існує у всіх країнах світу. «На превеликий жаль ті, хто покликані виконувати саме цей розділ, вони, як правило, його й порушують», - відзначив А.Яценюк, наголосивши, що «влада повинна нести повноту відповідальності за виконання і за збереження прав і свобод людини і громадянина».

А.Яценюк відзначив кардинальні зміни, що відбулися від часу ухвалення Загальної декларації прав людини. «Якщо раніше ми говорили виключно про негативні і позитивні аспекти щодо прав людини, то сьогодні треба обов‘язково концентруватися на так званому третьому поколінні прав людини. Це речі глобального аспекту», - сказав він.

Зокрема, Голова Верховної Ради України відзначив нові виклики людству, правам людини, що їх внесло глобальне потепління, «внесло кардинальні зміни в захист прав людини як такий».

Також А.Яценюк відзначив загрозу правам людини внаслідок воєнних конфліктів в різних частинах світу сьогодні.

Звертаючись до омбудсменів різних країн світу учасників конференції, Голова Верховної Ради України наголосив: «Порушення прав людини, порушення основних демократичних принципів у світі є великою бідою, на яку ми не можемо не реагувати. На жаль, резолюції і декларації часто-густо не виконуються. І саме ваша відповідальність і наша спільна відповідальність, як держави, - забезпечити виконання цих прав людини, як на своїй території, так і в глобальному вимірі».

А.Яценюк побажав омбудсменам успіху у їхній щоденній роботі. «Багато людських доль залежить безпосередньо від вас. Тисячі, а то й мільйони людей покладаються безпосередньо на вашу допомогу. Ми цінуємо інститут омбудсмена в Україні і ми цінуємо людей, які займаються захистом прав людей у світі», - сказав на завершення свого вітального слова А.Яценюк.

У конференції беруть участь Верховні комісари ООН і Ради Європи з прав людини, Омбудсман Європейського Союзу, Президент Європейського інституту омбудсманів, омбудсмани країн-членів ЄС, СНД, відомі правозахисники.

У ході конференції обговорюються проблеми бідності, трудової міграції, торгівлі людьми, подолання тортур, міжнародного тероризму, екологічної безпеки тощо.

Сьогодні ж о 12.45 розпочнеться прес-конференція для вітчизняних та зарубіжних ЗМІ за участю Омбудсмена України Н.Карпачової та Комісара з прав людини Ради Європи Т.Хаммарберга (вул. Грушевського, 5, press-point, кулуари другого поверху)

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58