Член Комітету у закордонних справах та голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Світлана Заліщук виступила на Саміті Глобального Розвитку Білого Дому (The White House Summit on Global Development). Захід був ініційований Президентом Сполучених Штатів Америки Бараком Обамою та пройшов Вашингтоні за участі підприємців, дипломатів, представників громадянського суспільства, державного та приватного секторів з різних країн світу з метою оцінки прогресу у запровадженні дієвих механізмів розвитку суспільств.

Під час сесії за модерації постійного представника США у Організації Об’єднаних Націй, яка була присвячена відкритості та прозорості урядування, Світлана Заліщук наголосила, що “корупція є добре налагодженою транснаціональною інституцією, що не страждає від кордонів та обходить візовий режим, і лише об’єднання міжнародних зусиль забезпечить прогрес у сфері прозорості”. Депутат навела приклад того, як корумповані чиновники з країн, що розвиваються часто ховають вкрадені кошти на рахунках банків європейських країн, законодавство яких дозволяє реалізовувати такі міжнародні схеми.

Під час своєї промови парламентарій  також наголосила, що на сьогодні корупція є справжнім викликом міжнародній системі безпеки.  Вона  закликала до підвищення важливості питань прозорості та відкритості інститутів влади під час переговорів щодо надання підтримки країнам, що розвиваються. “Ці питання не повинні перебувати в тіні традиційних вимог для надання допомоги”, - додала вона. Світлана висловила впевненість у тому, що агенти змін в питанні відкритості та підзвітності, а це, в першу чергу, неурядові організації, повинні отримувати більше допомоги задля налагодження зі своїми візаві з інших країн, та, як наслідок, обміну досвідом та знаннями.


Саманта Пауер своєю чергою заявила, що однією з найуспішніших міжнародних ініціатив у сфері просування прозорості є Партнерство Відкритий Уряд, до якої долучилися десятки країн світу, у тому числі Україна. І Сполучені Штати й надалі будуть підтримувати аналогічні міжнародні ініціативи для боротьби з корупцією та посилення ролі громадянського суспільства.

Президент Сполучених Штатів Америки Барак Обама закривав Форум і присвятив свій виступ важливості об’єднання дій розвинутих держав світу для боротьби з бідністю та сприяння розвитку людства. Американський президент згадав Україну у своєму виступі як державу, що здійснила значний прогрес, зокрема за стратегічної підтримки США.
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43