Під час «круглого столу» на тему: «Зона вільної торгівлі: що потрібно знати аграріям, щоб вийти на європейський ринок?», що відбувся у Верховній Раді України в рамках проекту «Консультування України з питань аграрної торгівлі в умовах ПЗВТ між Україною та ЄС», представлено «Практичний довідник аграрного експортера до ЄС».

У заході, проведеному випускниками та інтернами Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносин за підтримки ГО «Ліга інтернів» та Центру з підтримки експорту, що працює при Міністерстві аграрної політики та продовольства України, взяли участь заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань європейської інтеграції Владислава Рутицька та керівник проекту «Консультування України з питань аграрної торгівлі в умовах ПЗВТ між ЄС та Україною» Ольга Трофимцева.

«В економіці аграрного сектору малі виробники відіграють велику роль. Якщо говорити про експорт і про зростання частки продуктів з доданою вартістю, то саме ці категорії є більш мобільні і за коротший час можуть освоїти виробництво нішевих продуктів та продуктових фокус-груп, які користуються попитом на ринку ЄС. Тому я рада сьогодні бачити тут представників малого бізнесу і впевнена, що наша спільна робота дасть плідний результат», – зазначила Владислава Рутицька.

Головною метою проведення заходу стало інформування малих та середніх виробників сільгосппродукції та переробників з питань роботи на європейському ринку, а також обговорення найбільш критичних моментів для експортерів-початківців.

До висвітлення ключової інформації було запрошено провідних вітчизняних та закордонних експертів, які детально зупинилися на питаннях тарифного та нетарифного регулювання. Учасники брали активну участь в обговоренні тематичних виступів, що підтверджує їхню зацікавленість в отриманні практичних порад.

У рамках заходу провідним експертом Центру з питань підтримки експорту Марією Дідух було презентовано перший випуск «Практичного довідника аграрного експортера до ЄС».

«Насправді посібників для експортерів сьогодні існує немало. Однак потрібно враховувати, що експорт аграрної продукції до того ж невеликими господарствами є дуже специфічним. Тому в нашому практичному довіднику ми простими й зрозумілими словами намагалися пояснити складні процедури. Це тільки перше видання. Наступні будуть сфокусовані на окремих галузевих продуктах», – зазначила Марія Дідух.

Завершився «круглий стіл» виступом голови Держпродспоживслужби України Володимира Лапи, який приділив увагу формування нового процесу ветеринарного та санітарного контролю, а також їх впливу на експортний потенціал агросектору.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 жовтня 2021 16:19
27 жовтня 2021 17:56
27 жовтня 2021 16:37
27 жовтня 2021 13:32
27 жовтня 2021 13:17
27 жовтня 2021 12:24
27 жовтня 2021 10:53
26 жовтня 2021 14:25
26 жовтня 2021 13:52
26 жовтня 2021 11:30