Засідання Комітету відбулося за участі голови Комітету Григорія Немирі, а також народних депутатів  Валерія Пацкана, Георгія Логвінського, Василя Брензовича, Мустафи Джемілєва, Ірини Суслової.

Парламентарії ухвалили рішення рекомендувати Верховній Раді прийняти за основу у першому читанні проект Закону "Про внесення змін до Закону України "Про громадянство" щодо прийняття до громадянства України" № 3321, внесений народним депутатом України Дідичем В.В.


 

Було рекомендовано повернути на доопрацювання суб'єктам законодавчої ініціативи проект Закону "Про встановлення мораторію на примусове повернення, видворення та екстрадицію іноземців та осіб без громадянства, які брали участь в антитерористичній операції чи забезпечували її проведення",  № 3468, внесений народними депутатами Тимчуком Д.Б., Вінником І.Ю. та створити робочу групу на базі Комітету для опрацювання зазначеного документа з залученням його авторів. 

Крім того, Комітет затвердив персональний склад Моніторингової групи з питань дотримання прав внутрішньо переміщених осіб, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції. Нагадаємо, що рішення про створення відповідної групи було прийнято за результатами нещодавнього розширеного виїзного засідання в Донецькій області з метою моніторингу дотримання прав внутрішньо переміщених осіб та громадян України, які проживають в зоні проведення антитерористичної операції,  та аналізу практики застосування чинного законодавства з питань ВПО.

"Таке рішення щодо створення гнучкого інструменту парламентського контролю у цій сфері привітали у Раді Європи", - наголосив голова Комітету Григорій Немиря. 

Було прийнято рішення в рамках роботи моніторингової групи розглянути звернення громадських організацій (ГО "КримСОС", БФ "Право на захист", Ресурсний центр допомоги вимушеним переселенцям,  БФ "Восток-SOS", Донецької обласної організації "Комітет виборців України" та Інституту суспільно-економічних досліджень) щодо можливості застосування адміністративного механізму реєстрації фактів цивільного стану (народження, смерті) громадян на тимчасово окупованій території України та непідконтрольних територіях Донецької, Луганської областей.

Члени Комітету також обговорили питання щодо удосконалення нормативно-правових актів з питань надання статусу біженця або особи, яка потребує додаткового або тимчасового захисту, іноземцям та особам без громадянства, які захищали суверенітет та територіальну цілісність України в складі збройних і волонтерських формувань,  передбачених законодавством України.




 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00