Розвиток тристоронньої українсько-польсько-литовської парламентської співпраці в рамках Міжпарламентської асамблеї Верховної Ради України, Сейму Литовської Республіки, Сейму та Сенату Республіки Польща є надзвичайно важливим напрямом.

На сьогодні співголовами Асамблеї з українського боку є Голова Верховної Ради України А.Парубій, з польського - Маршалок Сенату Республіки Польща С.Карчевський, з литовського - Голова Сейму Литовської Республіки Л.Граужинєнє.

Спікер українського парламенту Андрій Парубій  розпочав свою промову з подяки литовському й польському народам за підтримку України в часи випробування. "На мою думку,  такий формат парламентської співпраці є надзвичайно важливим. Він має великий потенціал. В час війни для України важлива й мілітарна, й економічна допомога. Але не менш важлива морально-психологічна підтримка, яку ми відчуваємо від Литви й Польщі, - наголосив він. - Наші народи добре знають, що таке російська агресія".

За словами Голови Верховної Ради,  в Україні досягнуто порозуміння між урядом і парламентом. "Багато сфер потребують нагального реформування. Ми ухвалили антикорупційні закони, законодавство оборонної галузі тощо. Не всі реформи й популярними, не завжди вітаються суспільством, складно здійснюються. Тим не менше ми робимо ці кроки, бо без них Україна не стане потужною європейською державою", - зазначив
А.Парубій.

Спікер Сейму Литовської Республіки Лорета Граужинєнє на початку промови привітала Україну з перемогою в Євробаченні. "Україна отримала змогу за рік  показати себе  усій  Європі", - наголосила вона.  " Україна, Польща й Литва святкують двадцятип'ятиріччя дипломатичних відносин. На сьогодні ми повинні накреслити нові плани й напрями співпраці на наступні роки. Україна прямує в НАТО, а Литва й Польща вже є її членами", - зазначила промовець. На її думку,   саміт у Варшаві в липні 2016 року надзвичайно важливий для України. "Делегація парламенту Литви завжди готова до співробітництва для захисту наших спільних інтересів. Голови парламентів Балтійських країн вітають впровадження реформ у вашій державі. В реалізації цих реформ важливий парламентський компонент..Потрібно. щоб більше Європи було в Україні. а України в Європі", - сказала л. Граужинєнє.

"Ми повинні діяти спільно в напрямі перешкоджання зміни звичного укладу та поділу на сфери впливу в Європі", - наголосив Маршалок Сенату Республіки Польща  Станіслав Карчевський. На його думку, Україна, Литва й Польща мусять спільно протистояти тероризму, загрозі мільйонам людей втратити безпечне життя. " Як ніколи, є актуальною солідарність  держав Європив боротьбі з тероризмом і організованою злочинністю. Цьогорічний саміт НАТО у Варшаві буде ключовою подією не лише через Україну. а й у зв'язку із зміцненням східного флангу НАТО", - зазначив промовець.


 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30