Вітання з нагоди Дня Європи

 


Шановні співвітчизники!

Щиро вітаю вас із Днем Європи! Для українців це особливий день. Два роки тому, на Революції Гідності, український народ довів, що Україна – це незалежна європейська держава. Ми держава, яка творила європейську цивілізацію.

Європа неможлива без України. Європа завдячує багатьом своїм перемогам славним синам і дочкам України. Дочки київського князя Ярослава Мудрого – Єлизавета, Анна та Анастасія прославилися у Європі як мудрі та талановиті правительки, які принесли із собою в Норвегію, Францію та Угорщину передові наукові знання.

Козак Юрій Кульчицький прославився порятунком Відня, а відтак – всієї європейської цивілізації, від облоги турків. Український філософ, лікар та астроном Юрій Дрогобич став одним із творців європейського відродження, очоливши свого часу найпотужніший університет Європи – Болонський.  

Середньовічні українські воїни не раз єдналися з європейцями у боротьбі проти орд зі Сходу – у битвах на Калці, на Синіх Водах та під Оршею. Так і нині наші бійці на східних кордонах Європи боронять не лише Україну, а й європейські цінності і весь вільний світ.

Сьогодні ми правомірно розраховуємо на дієве партнерство наших європейських друзів. Україна не повертається до родини європейських народів, вона ніколи не залишала цієї сім’ї. Це наша спільна цивілізаційна колиска.

Українці як ніхто інший довів свою вірність європейському політичному курсу. Думаю, що Україна повинна тісніше кооперуватися з найближчими демократичними і вільними європейськими сусідами для зміцнення безпеки та економіки в регіоні.

Найвдалішим рішенням вбачаю співробітництво у Балто-Чорноморському союзі за участі Естонії, Латвії, Литви, Польщі, України та Грузії. Цей регіональний союз у жодному разі не протиставлення Європейському Співтовариству – це невід’ємна його частина. Це новітній оборонний вал Європи від російських імперських зазіхань. Балто-Чорноморський союз – це наша історична та геополітична реальність і перспектива.

Знаковою подією для українців стала перемога співачки Джамали на пісенному конкурсі "Євробачення" у Стокгольмі. Ми стали свідками того, як Європа об’єдналася і підтримала Україну. І тепер 2017 року головний пісенний конкурс Європи відбудеться в Україні.  

Сердечно дякую всім депутатам, експертам й особливо європейським друзям України за величезну працю. Попри політичні перешкоди, військову агресію Російської Федерації у Криму і на Донбасі ми крок за кроком наближаємося до повноправної інтеграції у Європейський Союз.

Україна – це Європа!


Андрій ПАРУБІЙ

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

20 травня 2024 19:18
17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50