У заяві йдеться:

"Рівно 72 роки тому злочинним комуністичним режимом було розпочато цинічну акцію масової депортації кримських татар з їхньої багатовікової, єдиної Батьківщини - Криму. На той час, за різними оцінками, понад 200 тисяч наших співвітчизників зазнали нелюдських поневірянь: їх піддано репресіям, запроторено до таборів, вислано до віддалених районів країн Центральної Азії, Сибіру, Уралу. Переважно це були діти, жінки, люди похилого віку. Внаслідок цих злочинних дій радянської влади загинула майже половина кримськотатарського населення (близько 46%).

Трагічна доля у той час спіткала не лише кримських татар, але й десятки тисяч етнічних українців, росіян, німців, вірмен, болгар, греків та представників інших національностей.

12 листопада 2015 року Верховна Рада України ухвалила постанову про визнання геноциду кримськотатарського народу (№2493а), згідно якої  депортація кримських татар з Кримського півострова 1944 року визнана  геноцидом, а 18 травня встановлено Днем пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

18 травня 2016 року в Україні вшановуються  72-ї роковини депортації кримських татар та інших національностей з Криму.

На превеликий жаль, поневіряння багатостраждального кримськотатарського  народу продовжуються і в наші дні. У лютому 2014 року Російська Федерація шляхом безпрецедентного порушення загальновизнаних норм міжнародного права, прав людини здійснила окупацію Криму. Понад 100 країн цивілізованого світу 27 березня 2014 року в ході 68-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН ухвалили резолюцію (№ 68/262), якою було визнано непорушність  територіальної  цілісності України, а так званий «референдум»  від 16 березня названо незаконним. 

У зв’язку з тимчасовою окупацією Кримського півострова багато кримських татар, які в ті карколомні  дні лютого 2014 року одними з перших виступили на захист державного суверенітету Української держави, були змушені виїхати на материкову Україну, а вірні українські патріоти,  що залишаються на півострові й тепер, піддаються обшукам, зазнають систематичних утисків і залякувань з боку діючої окупаційної влади. 

На території  тимчасово окупованого півострова Російська Федераціяпостійно нарощує репресії проти кримських татар, діючи фактично так самобрутально й цинічно, як колись чинила радянська влада.  26 квітня ц.р. Кремль вдався до чергового злочинного кроку, що продовжив ланцюг порушень усіх міжнародних норм і правил, основоположних  прав і свобод людини - "Верховний суд" тимчасово окупованого Криму визнав Меджліс кримськотатарського народу "екстремістською" організацією і заборонив його діяльність на території Росії.

Мають місце систематичні переслідування тих представників кримськотатарського народу, хто відстоює проукраїнську позицію. На сьогоднішній день 18 кримських татар заарештовано і перебувають за гратами, 14 з них звинувачуються російськими окупантами в організації і підготовці терористичних актів. 

Таким чином Кремль розкручує свій ганебний маховик репресій, чинить спроби перетворити єдину Домівку кримських татар – Крим на потужну  військову базу, намагаючись при цьому вичавити з півострова дух свободи, зламати супротив людей проти окупації, які  через століття, не дивлячись на всі складнощі та пережиті репресії, змогли зберегти  свою національну ідентичність та вірність батьківським традиціям. 

11 травня 2016 року Верховна Рада України ухвалила Постанову № 4476 про направлення звернення Верховної Ради до  Організації Об'єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, світових лідерів та всіх членів міжнародного співтовариства щодо вшанування жертв геноциду кримськотатарського народу та засудження порушень Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу. 

Ми глибоко переконані, що злочини сталінського тоталітарного режиму мають отримати свою належну оцінку на міжнародному рівні — заради того, щоб трагедії на кшталт  депортації кримськотатарського народу та інших національностей 18 травня 1944 року ніколи більше не повторилися. 

Як представники народу, що упродовж своєї історії пережив і трагедію Голодомору, і лихоліття масових політичних репресій, і спроби знищення нашої культурної  і національної ідентичності, цілковито розділяємо біль усіх жертв сталінського терору.

Цього дня ми низько схиляємо голови в скорботі перед світлою  пам’яттю безневинно загиблих в результаті примусових депортацій і репресій.

Вони для нас уособлюють приклад  мужності і патріотизму, неймовірної  сили духу, незламної волі і терпіння!

Упевнені, зовсім скоро настане той час, коли Крим позбудеться російських кайданів і повернеться під юрисдикцію територіально цілісної  і суверенної України, а усі винні понесуть справедливе покарання за свої сьогоднішні злодіяння проти людства".

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

28 березня 2024 15:56
28 березня 2024 15:26
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 14:37
28 березня 2024 13:08
28 березня 2024 09:26
27 березня 2024 15:04
27 березня 2024 12:20
27 березня 2024 10:01
27 березня 2024 09:30