Подання Полтавської обласної ради щодо перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне підтримано Комітетом з питань державного будівництва, регіональної політики та місцевого самоврядування.

Членами Комітету було взято до уваги, що згідно з даними офіційного обліку адміністративно-територіальних одиниць України у Полтавському районі Полтавської області у складі Гожулівської сільської ради обліковується населений пункт Падалки (з 1946 року – як хутір, а з 1967 року – як село), який знаходиться на відстані 4 км від центру с. Гожули та налічує 682 мешканця. Разом із тим, за інформацією Гожулівської сільської ради, з 1992 року на місцевому рівні у статистичному обліку та документообігу, в тому числі при оформленні документів, вчиненні нотаріальних та реєстраційних дій, замість назви село «Падалки» застосовується назва село «Біологічне», що пов’язується з діяльністю Гожулівської державної біофабрики, якій було передано у постійне користування частину земель Гожулівської сільської ради. У зв’язку із цим виникла практична необхідність, підтримана жителями села та органами місцевого самоврядування – Гожулівською сільською, Полтавською районною і Полтавською обласною радами, – у перейменуванні села Падалки на село Біологічне, оскільки населений пункт з такою назвою в офіційному обліку адміністративно-територіальних одиниць України відсутній.

Голова підкомітету з питань місцевих органів виконавчої влади та територіального устрою М.Федорук повідомив членам Комітету, що Інститут української мови НАН України у своєму висновку зазначає, що відомості про село Падалки містяться в усіх повоєнних Адміністративно-територіальних поділах Української РСР і Адміністративно-територіальних устроях України (1987, 2012 рр.). Назва села є множинною формою прізвища Падалка, яке добре відоме на Полтавщині за історичних часів. У листі Інституту також зазначається, що село Біологічне виникло в другій половині ХХ століття, як самостійна адміністративно-територіальна одиниця воно згадується лише в реєстрі Адміністративно-територіального поділу Полтавщини (1943-2002 рр.). Ймовірно, виникнення села пов’язане з функціонуванням науково-дослідної біоділянки чи господарства. У зв’язку із зазначеним Інститут дійшов висновку, що колись окремі населені пункти – Падалки та Біологічне зараз складають одне село під різними назвами: Біологічне (відповідно до реєстру Адміністративно-територіального поділу Полтавщини) та Падалки (згідно з офіційним адміністративно-територіальним устроєм України). При цьому Інститут вважає за доцільне зберегти історичну назву села – Падалки.

Народні депутати взяли до відома, що питання про перейменування села Падалки підтримано територіальною громадою на загальних зборах громадян, погоджено відповідно до законодавства, розглянуто і схвалено Гожулівською сільською, Полтавською районною, Полтавською обласною радами та Полтавською обласною державною адміністрацією.

Всебічно обговоривши питання, Комітет  ухвалив висновок - підтримати подання Полтавської обласної ради щодо перейменування села Падалки Гожулівської сільської ради Полтавського району Полтавської області на село Біологічне та доручити народним депутатам України – членам Комітету розробити і внести на розгляд Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області»; рекомендувати Верховній Раді України відповідно до пункту 1 частини першої та частини другої статті 114 Регламенту Верховної Ради України проект Постанови Верховної Ради України «Про перейменування села Падалки Полтавського району Полтавської області» прийняти за основу та в цілому.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

26 квітня 2024 16:20
26 квітня 2024 09:50
25 квітня 2024 16:05
24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23