У Комітеті з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму відбулися слухання на тему: «Аліментні зобов’язання на утримання дитини: проблеми і шляхи вирішення»  за ініціативи Уповноваженого Президента України з прав дитини та Асоціації адвокатів України відбулися  комітетські слухання на тему: «Аліментні зобов’язання на утримання дитини: проблеми і шляхи вирішення». За останні роки ситуація зі стягненням  аліментних зобов’язань на утримання дитини суттєво загострилась. Так, у 2015 році майже 83 тисячі платників аліментів мали заборгованість з їх  виплати  терміном більше  6 місяців. У наслідку, десятки тисяч дітей не отримують необхідних коштів від батьків на своє утримання.

Для врегулювання цієї  критичної ситуації Комітетом сімейного права Асоціації адвокатів України розроблено законопроект, який заздалегідь був розісланий всім державним органам та громадським організаціям, що взяли  участь у комітетських слуханнях.

Для виправлення окресленої   ситуації необхідно з одного боку удосконалити механізм стягнення аліментів і додаткових витрат на дитину, а з іншого боку – посилити увагу державних органів стосовно організації вчасного стягнення зазначених виплат.

Враховуючи викладене, учасники комітетських слухань  рекомендують:              

1. Членам Комітету з питань сім’ї, молодіжної політики та  спорту внести на розгляд Верховної Ради України проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо покращення захисту права дитини на належне утримання.

В заключному слові Уповноважений  Президента України з прав дитини  Микола Кулеба зазначив:    "Хочу подякувати всім небайдужим до цієї проблеми за професійну дискусію щодо врегулювання питання виплати  аліментів на утримання дитини. Комітет обов’язково врахує всі зауваження до законопроекту, для чого буде створена відповідна робоча група. Тому пропонуємо всім державним органам та адвокатським об’єднанням у тижневий термін направити до Комітету свої кандидатури до складу робочої групи. За підсумками її роботи членами Комітету буде внесений на розгляд Верховної Ради України доопрацьований законопроект.

Також у тижневий термін чекаємо Ваші пропозиції до проекту Рекомендацій комітетських слухань. Зазначені Рекомендації будуть доопрацьовані та затверджені на наступному засіданні Комітету".

 


 

2. Кабінету Міністрів України доручити:

1) Міністерству юстиції України:

посилити контроль за своєчасним стягненням аліментних зобов’язань на утримання дитини;

щокварталу інформувати Комітет Верховної Ради України з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту  та туризму, Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, Уповноваженого  Президента України з прав дитини про кількість платників аліментів, які мають заборгованість із сплати своїх зобов’язань на утримання дітей терміном більше трьох, шести і дванадцяти місяців;

2) Національній поліції посилити контроль за належним розслідуванням кримінальних проваджень щодо ухилення від сплати аліментів на утримання дітей.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11