З української сторони у зустрічі взяли участь голова Комітету у закордонних справах Ганна Гопко, голова підкомітету з питань міжпарламентських зв’язків, двосторонніх та багатосторонніх відносин Комітету у закордонних справах Володимир Ар’єв, голова підкомітету з питань євроатлантичного співробітництва та євроінтеграції Комітету у закордонних справах Світлана Заліщук, а також заступник голови Комітету з питань європейської інтеграції Андрій Артеменко, голова підкомітету з питань економічного та секторального співробітництва та поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС Комітету з питань європейської інтеграції Єгор Фірсов.

На початку зустрічі сторони висловили зацікавленість в інтенсифікації діалогу між профільними комітетами парламентів України та Нідерландів, який набуває особливої вагу у світлі імплементації Україною Угоди про асоціацію із Європейським Союзом, підписаної в 2014 році. Було підкреслено, що європейська інтеграція України відкриває великі можливості, у першу чергу економічного характеру, для усього європейського континенту. Саме тому Україна очікує на завершення усіх формальних процедур з боку Євросоюзу для фіналізації процесу ратифікації в Нідерландах Угоди про асоціацію з Україною. Було підкреслено, що головування Нідерландів у Раді Європейського Союзу протягом першого півріччя 2016 року повинно стати тим історичним етапом, який відкриє для обох сторін нові перспективи співробітництва за усіма напрямками, визначеними Угодою про асоціацію.

Українські парламентарії висловили сподівання, що загальнодержавний консультативний референдум щодо ратифікації Угоди про асоціацію з Україною, запланований на 6 квітня 2016 року, продемонструє відданість голландців ідеї об’єднаної та сильної Європи, яка неможлива без повноцінної участі України у загальноєвропейських економічних, політичних, безпекових та культурно-гуманітарних процесах. У цьому зв’язку було висловлено вдячність голландським парламентаріям та Уряду цієї країни за підтримку у проведенні інтенсивної інформаційно-роз’яснювальної кампанії, спрямованої на підтримку ідеї ратифікації Угоди про асоціацію між Україною та Євросоюзом.  

Під час зустрічі було обговорено шляхи вирішення збройного конфлікту на сході України в контексті погіршення безпекової ситуації, зокрема, збільшення кількості обстрілів з боку підтримуваних Росією бойовиків, а також надання безперешкодного доступу Спостережної місії ОБСЄ до українсько-російського державного кордону. Українські парламентарії підкреслили критичну важливість встановлення контролю над усією ділянкою українсько-російського кордону, що є передумовою для підготовки належних умов для проведення місцевих виборів на українському Донбасі. Депутати голландського Парламенту підтвердили незмінність позиції в питаннях збереження та поваги до суверенітету та територіальної цілісності нашої держави, протистоянні російській агресії, а також у питанні євроінтеграційних та євроатлантичних прагнень України. Особливий наголос було зроблено на підтримці парламентської дипломатії Нідерландів, яка надається нашій державі у рамках парламентських майданчиків таких міжнародних організацій, як ОБСЄ та Рада Європи.

В рамках візиту парламентської делегації до України колективом молодих українських бандуристів на чолі з Ярославом Джусьом було виконано національний Гімн Голландії.  

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43