В Комітеті з питань паливно-енергетичного комплексу, ядерної політики та ядерної безпеки відбулось засідання "круглого столу" на тему: "Новий енергорегулятор: перспективи реформування", присвячене обговоренню шляхів подальшого вдосконалення доопрацьованої Комітетом версії проекту Закону «Про Національну комісію, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг» №2966.


Законопроект спрямований на визначення порядку формування, правового статусу та організації діяльності НКРЕКП як незалежного колегіального органу, чітких меж її компетенції та повноважень, необхідних для всеосяжної та прозорої реалізації покладених на неї завдань. Ухвалення такого закону відповідає євроінтеграційним прагненням України, забезпечує виконання положень Третього енергетичного пакету.

До обговорення долучилися народні депутати України, представники Міненерговугілля та НКРЕКП, представники громадськості, експертного середовища та журналісти. Модератором дискусії виступила заступник голови Комітету Ольга Бєлькова, яка презентувала основні положення доопрацьованої версії документа та закликала підтримати запропоновану ініціативу, як таку, що спрямована на докорінне реформування зазначеної інституції та створення по-справжньому незалежного, підзвітного, прозорого, дієвого та ефективного енергорегулятора.


Ольга Бєлькова констатувала: «Поява нового регулятора стане головною передумовою для подальшої зміни відносин між бізнесом та державою у сфері енергетики. Головне завдання регулятора за нових умов полягає в тому, щоб сприяти існуванню здорової конкуренції та мінімізувати негативний вплив від існування природних монополій на енергетичних ринках.

Ми прагнемо створити регулятор, який буде не лише незалежним, що, безперечно, є вкрай важливим, але й спроможним ефективно здійснювати державне регулювання енергетичних ринків та ринків комунальних послуг відповідно до найкращих європейських стандартів на принципах прозорості та підзвітності."

Народні депутати України Альона Бабак, Вікторія Войціцька та Наталія Кацер-Бучковська також наголосили на важливості прийняття такого закону для формування сучасного конкурентного енергоринку.

Представники експертного середовища – директор з досліджень Центру економічної стратегії Андрій Бойцун та президент аналітичного центру DiXi Group Олена Павленко – зробили свої презентації щодо основних проблем чинного регулятора, міжнародного досвіду в цій сфері та перспектив практичного запровадження зазначеної реформи. За словами Олени Павленко "незалежний і професійний регулятор потрібен, в першу чергу, українським споживачам. Чим більше ростуть ціни та тарифи на енергоносії та комунальні послуги, тим гострішою є потреба українців знати про свої права, мати легкий доступ до потрібної інформації та відчувати себе справді захищеними. Тільки коли на ринку з'явиться професійний регулятор, буде можливо задовольнити ці потреби. Але ця незалежність і професійність має бути чітко захищена законом, відповідно до правил та вимог ЄС."


Представники чинного регулятора, члени НКРЕКП Наталія Морозова та Валерій Тарасюк, також поінформували учасників про своє бачення подальшого реформування законодавства у цій сфері, та щодо предмету і меж регулювання, що буде здійснюватися Комісією, за нових умов.

Підбиваючи підсумки обговорення, народний депутат Ольга Бєлькова зазначила, що, на її думку, законопроект № 2966-д цілком готовий до дебатів у залі Верховної Ради України, й наразі немає жодних підстав зволікати з його розглядом.

Абсолютна більшість учасників "круглого столу" одностайно підтримали необхідність прийняття зазначеного законопроекту. Окремі аспекти (вимоги та обмеження, встановлені для членів Комісії; порядок ротації членів; розмір штрафів, які можуть накладатись Регулятором; порядок перегляду розмірів регуляторних внесків; повноваження Комісії щодо затвердження ліцензійних умов) викликали додаткові дискусії, однак всі присутні погодилися, що ці питання потребують окремого вивчення і можуть будуть відкориговані при підготовці законопроекту до другого читання.

 

 

 
Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

17 травня 2024 18:21
17 травня 2024 16:52
15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43