Законом уточнено основні функції Національної гвардії України.

На Національну гвардію додатково покладається участь у припиненні групових протиправних дій осіб, узятих під варту, засуджених, а також ліквідації наслідків таких дій в установах попереднього ув'язнення, виконання покарань.

Законом встановлено, що Національна гвардія України бере участь у виконані завдань територіальної оборони, а не виконує ці завдання в повному обсязі, як визначено чинними нормою.

Законом встановлено, що командувача Національної гвардії України призначає Президент України.

Законодавчим актом також уточнено положення чинного Закону щодо чисельності Національної гвардії України. Так, встановлюється максимальна чисельність всього особового складу, а не лише військовослужбовців, яка не перевищує 60 тисяч осіб. Також передбачено, що в особливий період чисельність Національної гвардії України збільшується на кількість особового складу, призваного на військову службу на виконання указів Президента України про мобілізацію, затверджених законами України.

Законом врегульовується питання повноважень Міністерства оборони України щодо Національної гвардії України під час дії воєнного стану. Це зумовлено тим, що Міністерство внутрішніх справ України, до системи якого входить Національна гвардія України, не є органом військового управління і лише залучається до здійснення заходів воєнного стану.

Документом також встановлено, що Національна гвардія України під час дії воєнного стану для виконання завдань з оборони держави підпорядковується Міністерству оборони України.

Положення чинного Закону щодо застосування військовослужбовцями Національної гвардії України спеціальних засобів, у тому числі вогнепальної зброї узгоджуються із Законом України "Про Національну поліцію України".

Законом передбачається можливість проходження військової служби за контрактом в Національній гвардії України іноземцями та особами без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України.

Законом також врегульовано порядок конвоювання засуджених.

Законом доповнено статтю 5 Закону "Про Національну гвардію України" та у такій редакцій:

"Створення, реорганізація і ліквідація оперативно-територіальних об'єднань Національної гвардії України, їх органів військового управління, з'єднань, військових частин, навчальних військових частин (центрів), баз, закладів охорони здоров'я та установ Національної гвардії України в межах загальної чисельності та виділених коштів Державного бюджету України здійснюються Міністром внутрішніх справ України за погодженням з Президентом України, а вищих військових навчальних закладів Національної гвардії України - Кабінетом Міністрів України".

Законопроект зареєстровано за №3703.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57
02 травня 2024 14:11
01 травня 2024 20:30
01 травня 2024 18:17
01 травня 2024 15:00
01 травня 2024 11:19
01 травня 2024 11:17
30 квітня 2024 19:43
30 квітня 2024 16:43