Члени Комітету розглянули законопроект №3688 на засіданні 22 грудня.

Метою проекту є вдосконалення норм Податкового кодексу та інших законодавчих актів України, що спрямовані на створення умов для збільшення надходжень до бюджету та забезпечення збалансованості бюджету 2016 року, а також покращення адміністрування податків.

Законопроектом пропонується набрання чинності зазначених новел з дня набрання чинності Закону України "Про Державний бюджет України на 2016 рік".

Запровадження нових ставок акцизного податку на алкогольні напої, які підлягають маркуванню марками пропонується з першого числа третього місяця від дня набрання чинності цим Законом. Це пов'язано із необхідністю замовлення та виготовлення нових марок акцизного податку.

Проектом передбачається запровадити норми, які стосуються повноважень об'єднаних територіальних громад на участь у податкових відносинах, у тому числі встановлення місцевих податків і зборів, надання податкових пільг та частково змінити підставу для проведення документальної позапланової перевірки в частині виключення перевірки порушення податкового законодавства, а також за наслідками перевірок інших платників податків.

Документом пропонується створити Реєстр заяв про повернення суми бюджетного відшкодування, внесення даних до якого здійснюватиметься у хронологічному порядку надходження Заяв і повернення узгоджених сум бюджетного відшкодування здійснюватиметься у хронологічному порядку відповідно до черговості внесення до Реєстру заяв про повернення суми бюджетного відшкодування.

В адмініструванні податку на додану вартість пропонується запровадити систему захисту сумлінного платника від несвоєчасної реєстрації податкових накладних/коригувань та забезпечення виправлення помилок контрагентами: передбачено можливість подання скарг платником податків на контрагентів з подальшою його перевіркою контролюючим органом протягом 15 днів та накладенням штрафів за несвоєчасну реєстрацію та не виправлення помилок у податкових накладних.

Законопроектом також передбачається визначити особливості оподаткування податком на додану вартість окремих операцій, оподаткування у сільському господарстві, податку на доходи фізичних осіб, єдиного податку (спрощена система оподаткування), податку на прибуток підприємств, акцизного податку, податку на нерухоме майно, транспортного податку, екологічного податку, земельного податку, рентної плати за користування надрами для видобування корисних копалин тощо.

Проектом також передбачається внести зміни до законів України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування", "Про Митний тариф України", "Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців", "Про збір на обов'язкове державне пенсійне страхування".

Члени Комітету загалом підтримуючи необхідність прийняття запропонованих Урядом законодавчих новел для вирішення неузгоджених питань вважають за необхідне рекомендувати Верховній Раді врахувати висловлені пропозиції щодо податку на додану вартість, акцизного податку, рентних платежів, податку на доходи фізичних осіб, податку на прибуток підприємств та внести редакційні техніко-юридичні правки щодо питань оподаткування прибутку підприємств.

Приймаючи до уваги необхідність ресурсного забезпечення виконання Закону "Про Державний бюджет України на 2016 рік", Комітет вирішив рекомендувати Верховній Раді прийняти законопроект за основу та у цілому з урахуванням пропозицій Комітету.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39