«Освіта – один із чинників стабілізації ситуації з зоні конфлікту», - наголосила голова Комітету з питань науки і освіти Лілія Гриневич 19 листопада в сесійній залі Краматорської міської ради, де відбувалося виїзне засідання Комітету. 

На засіданні заслухали та обговорили інформацію стосовно практики застосування законодавчих актів у Донецькій області щодо функціонування освітньої сфери в умовах проведення антитерористичної операції. За словами Голови Комітету, значущою є захисна роль освіти, а у зв’язку зі складною суспільно-політичною ситуацією в Донецькій та Луганській областях зусилля освіти спрямовуються на захист прав дітей та молоді, які безпосередньо перебувають в умовах збройного конфлікту, на забезпечення доступності освіти, створення комфортних умов для всіх учасників навчально-виховного процесу, відновлення роботи пошкоджених навчально-виховних закладів та установ, поновлення їх матеріально-технічної бази. Учасниками було внесено пропозиції до проектів законів України «Про освіту», «Про професійну освіту», щодо  вирішення проблем щодо забезпечення освітніх потреб дітей та молоді в зоні проведення АТО. Пропозиції також стосувалися нормативно-правових актів, які потрібно ухвалити, щоб удосконалити механізми фінансування системи освіти. Під час виступів присутні торкнулися труднощів у підготовці та проведенні ДПА та ЗНО, залучення до розробки законодавчих актів про освіту представників закладів освіти із зони конфлікту, розробки цільової програми з будівництва житла для співробітників та вихованців закладів освіти, які виведені з тимчасово окупованої території України та  прискорення роботи по створенню єдиної бази даних внутрішньо переселених осіб, зокрема  дітей з зони проведення антитерористичної операції, які закінчують основну та старшу загальноосвітню школу.

Було вирішено рекомендувати Комітету з питань науки і освіти включити до складу робочих груп з підготовки законопроектів «Про освіту», «Про наукову та науково-технічну діяльність», «Про професійну освіту» представників Донецької та Луганської областей та доручити робочій групі з підготовки проекту Закону України «Про освіту» ретельно розглянути пропозиції освітян Донецької області, які надійшли до Комітету в процесі підготовки виїзного засідання.

Серед 800 учасників виїзного засідання - народні депутати України - члени Комітету Верховної Ради України з питань науки і освіти, працівники секретаріату Комітету, Національної академії педагогічних наук України, працівники Донецької військово-цивільної адміністрації, працівники департаменту освіти і науки Донецької військово-цивільної адміністрації, Донецького обласного інституту післядипломної освіти педагогічних кадрів, начальники відділів освіти районних державних адміністрацій, керівники дошкільних, загальноосвітніх, позашкільних, професійно-технічних та вищих навчальних закладів навчальних закладів Донецької області.

Після засідання відбулися зустрічі співробітників Комітету з питань науки і освіти, учасників виїзного засідання зі студентами та науково-педагогічними працівниками системи вищої освіти Донецької області Краматорській державній машинобудівній академії, а також з представниками системи загальної середньої, дошкільної, позашкільної, професійно-технічної освіти. По завершенню зустрічей було проведено прес-конференцію учасників виїзного засідання Комітету.

Довідково: 2 квітня 2015 року виїзне засідання Комітету Верховної Ради України з питань науки та освіти було проведено в Луганській області (м. Сєверодонецьк), де обговорювались питання щодо забезпечення освітніх потреб різних категорій громадян в умовах проведення антитерористичної операції та необхідності реалізації комплексу заходів, спрямованих на вирішення нагальних проблем для забезпечення прав і свобод дітей, що постраждали внаслідок збройного конфлікту на Сході України.

 

 

 


Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

24 квітня 2024 14:54
23 квітня 2024 18:12
21 квітня 2024 12:12
18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50