Як повідомили Інформаційному управлінню у секретаріаті Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, 16 вересня 2015 року у Брюсселі співголови Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС А.Плєнковіч та О.Семерака зробили спільну заяву.

«Сьогодні ми зустрілися, щоб відзначити першу річницю спільної ратифікації Європарламентом та Верховною Радою України Угоди про асоціацію між Україною та ЄС. Ця спільна ратифікація стала символом сильної солідарності та єдності між громадянами України та Європейського Союзу.

Ми висловлюємо наше задоволення стосовно хорошого прогресу у процесі ратифікації, коли переважна більшість держав-членів вже завершила ратифікацію відповідно до своїх внутрішніх процедур. Але ми закликаємо решту держав вжити всіх необхідних заходів для завершення цього процесу якомога швидше.

З часу цього історичного дня Європейський Парламент неодноразово демонстрував свою підтримку Україні на її шляху демократичних реформ та боротьби заради збереження свого суверенітету і територіальної цілісності. Європейський Парламент схвалив низку резолюцій і численні заяви, що виражають повну солідарність з Україною та її народом і засуджують агресивну і експансіоністську політику Росії, а також незаконне затримання і судові процеси над Надією Савченко, Олегом Сенцовим, Олександром Кольченко та іншими громадянами України в Росії. Європейський Парламент також підкреслив свою прихильність наданню Україні сприяння в мирній реінтеграції тимчасово окупованої території Донецької та Луганської областей, а також території незаконно анексованого Криму.

Ми хотіли б привітати інтенсифіковане міжпарламентське співробітництво між Європейським Парламентом та Верховної Ради України в нових рамках Парламентського комітету асоціації Україна-ЄС, який було офіційно започатковано в лютому цього року, що має на меті підтримати Україну в імплементації Угоди про асоціацію. Крім того, в липні цього року Президент Європейського Парламенту та Голова Верховної Ради України підписали Меморандум про взаєморозуміння, спрямований на створення спільної основи для парламентської підтримки і зміцнення потенціалу Українського Парламенту. Модернізація Верховної Ради може стати прикладом для подальшого реформування українських урядових інституцій.

Ми також вітаємо недавнє рішення Європейського Парламенту стосовно направлення спостережної місії для здійснення моніторингу за місцевими виборами, що відбудуться в Україні 25 жовтня 2015 року. У цьому контексті ми закликаємо уникати будь-яких спроб провести вибори на тимчасово неконтрольованих територіях, що є порушенням українського законодавства.

Сьогодні ми знову заявляємо про наш намір і взаємне зобов'язання зробити усе можливе для якомога скорішої імплементації Угоди про асоціацію. Сьогодні уже досягнуто прогресу і ми відзначаємо, зокрема, ухвалення в першому читанні змін до Конституції України у частині децентралізації, а також реформу національної поліції. У найближчі місяці ми маємо намір зосередити наш міжпарламентський діалог на актуальних системних питаннях, в яких Верховна Рада відіграє ключову роль, таких як: консолідація верховенства права, боротьба з корупцією, ратифікація Римського статуту Міжнародного кримінального суду, реформа правосуддя, державне управління, охорона здоров'я, реструктуризація енергетичного сектора, модернізація управління державними фінансами.

Ми також підтверджуємо наш намір провести регулярні публічні слухання за участю міжнародних експертів та НУО, щоб визначити факти та вести облік порушень прав людини на окупованих частинах Донецької та Луганської областей, а також на території незаконно анексованого Криму. Ми закликаємо до подальшого надання гуманітарної допомоги Україні з особливою увагою до потреб українських дітей, які найбільше постраждали від конфлікту.

Беручи до уваги нинішню важку економічну ситуацію в країні та реформи, які очікують Україну, ми дуже вітаємо зусилля, вжитті Європейським Союзом, та оперативну підтримку з боку Європейської Комісії з надання адресної допомоги Україні, і мають намір спільно працювати над виконанням всіх попередніх умов з тим, щоб Україна могла повною мірою скористатися цією допомогою. Ми також закликаємо держави-члени ЄС запропонувати або посилити, скоординовано на рівні ЄС,  їхню двосторонню допомогу Україні, у скоординованій манері на рівні ЄС.

Ми вітаємо рішення Ради Європейського Союзу про продовження на 6 місяців застосування обмежувальних заходів ЄС, спрямованих проти фізичних та юридичних осіб, причетних до порушення територіальної цілісність, суверенітету та незалежності України. Беручи до уваги подальше погіршення гуманітарної ситуації на сході України і крихкий режим припинення вогню в рамках мирного Мінського процесу, ми закликаємо забезпечити необмежений доступ до тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей для гуманітарних працівників та доставки гуманітарної допомоги, а також для Спеціальної спостереженої місії ОБСЄ.

Ми хотіли б рішуче привітати прогрес України у виконанні Плану дій з лібералізації візового режиму і висловлюємо надію, що Європейська Комісія зможе надати позитивну рекомендацію до кінця цього року, відкриваючи шлях для надання безвізового режиму для Україна.

В той час, коли ми вітаємо роботу з виконання політичної частини Угоди про асоціацію, ми рішуче підтримуємо вступ в силу глибокої та всеосяжної зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року. Повне застосування Угоди про асоціацію принесе відчутну користь всім українським громадян, одночасно суттєво поглиблюючи асоціацію між Україною та ЄС. Ми повною мірою усвідомлюємо, що ця повна імплементація вимагає як політичної волі, так і здатності чинити опір зовнішньому тиску, який має на меті ще раз відкласти цей процес. Тому сьогодні як ніколи важливо демонструвати єдність та продовжувати перетворення слів солідарності в конкретні дії».

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37
03 травня 2024 07:50
02 травня 2024 18:45
02 травня 2024 15:57