Перший заступник голови Комітету з питань науки і освіти, голова депутатської групи з міжпарламентських зв’язків з Королівством Швеція, Олександр Співаковський разом з депутатами-членами групи Олександром Горбуновим, Костянтином Іщейкіном, Тарасом Кремінем здійснили триденний робочий візит (26-29 серпня 2015) до м.Стокгольм.

Cеред основних завдань візиту було встановлення контактів на різних рівнях для розвитку стійких двосторонніх відносин між Україною та Швецією, а також заручення підтримкою шведських колег як на рівні забезпечення надійного економічного та політичного партнера з боку Швеції, так і експерта у сфері розвитку енергетичного сектору.

У рамках візиту депутати зустрілися з Послом України в Королівстві Швеція Ігорем Сагачем, який разом з представниками Королівського технологічного університету допомагав у розробці програми робочої поїздки. Також провели зустрічі з депутатом Рікстагу Крістером Хаммарбергом, який очолює депутаську групу зв’язків з Україною у Шведському Парламенті, представниками МЗС, мерії міста Стокгольм, Агенції Швеції з енергетики, а також з керівництвом енергетичної компанії SWECO, та заходи у Королівському технологічному університеті. Попередньо було зібрано питання, які мають бути вирішені в ході зустрічей: щодо ефективного функціонування енергетичного сектору в Швеції, залучення досвіду в області міжнародного позиціювання країни, розвиток двосторонніх проектів та багато інших питань.

У Рикстазі шведський колега найбільше виявляв зацікавленість до питань децентралізації та стану української економіки. Депутати відвідали залу засідань та дізналися про деякі факти з досвіду роботи парламентаріїв Швеції, робота у яких, перш за все, ґрунтується на глибокій повазі один до одного. Депутати обговорили план подальшої роботи груп з паном Хаммарбергом та домовилися про візит депутатів міжпарламентської групи з Швеції до України восени.

В Міністерстві закордонних справ відбулася зустріч зі Стефаном Гуллгреном, директором департаменту по роботі зі Східною Європою та Центральною Азією, який був Послом Швеції в Україні з 2008 по 2013 роки. Основною серед чисельних позицій, які виголосив С.Гуллгрен, було визначено необхідність підвищення спільними зусиллями для агресора ціну його дій. З боку Швеції та країн ЄС – це шляхом введення санкцій, а Україна, зі свого боку, найбільше може себе захистити проведенням та підтримкою реформ, не зважаючи на дії агресора. Говорячи конкретними цифрами, 10 млн. євро шведської допомоги спрямовано на допомогу переселенцям, обговорюється надання кредиту під низький відсоток у розмірі 100 млн. євро, 25 млн. євро – щорічно на підтримку реформ. С.Гуллгрен висловив готовність з боку Швеції співпрацювати з конкретних питань задля підтримки України.

Під час зустрічі у Королівському технологічному інституті його представники презентували особливості системи освіти у Швеції, для якої характерна підтримка уряду, встановлення чітких мір виміру ефективності функціонування системи.

Жосефін Бар Люнгдел – директор департаменту міжнародних відносин енергетичної Агенції Швеції, докладно презентувала шлях Швеції до досягнень у сфері енергоефективності. Основною порадою для України від неї було перехід від існуючої монополії до відкритості роботи системи. Необхідно робити стратегічне планування функціонування системи та реалізовувати системні зміни, спираючись на досвід інших країн, які пройшли цей шлях.

Не менш інформативною була зустріч з представником мерії міста Стокгольм Міхаелем Ерманом, який працює в департаменті планування міста. Дуже практичний приклад підходу шведів до постановки та виконання цілей на рівні муніципалітету. У міжнародній консалтинговій інженерній компанії Sweco, яка надає висококваліфіковані консалтингові послуги у спектрі від техніко-економічного обґрунтування, аналізу та стратегічного планування до інжинірингу, проектування, нагляду, закупівель, управління проектом, а також реалізації проекту і планування системи обслуговування, депутати зустрілися з Еріком Северіном – віце-Президентом сектору енергетичних систем та Юлією Косулько (з України) – менеджером міжнародних енергетичних проектів. Крім того, що представники компанії дуже докладно презентували діяльність компанії, вони також надали чіткі поради щодо залучення інвестицій муніципалітетами та іншими суб’єктами під певні проекти з енергоефективності, а також запевнили у готовності сприяти встановленню контактів зі шведської сторони.

Усі зустрічі були насичені ґрунтовним аналізом досвіду Швеції та практичними порадами для України. В результаті депутатами було сформовано подальший план діяльності групи для імплементації порад та застосування досвіду Швеції.

На думку народних депутатів, проведення візитів, наповнених змістовними зустрічами, є важливими для поглиблення двосторонньої діяльності між країнами та залучення успішного досвіду для реалізації в Україні.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

18 квітня 2024 10:12
17 квітня 2024 19:05
17 квітня 2024 18:51
17 квітня 2024 17:23
17 квітня 2024 11:54
16 квітня 2024 20:18
16 квітня 2024 18:50
16 квітня 2024 17:31
16 квітня 2024 16:15
16 квітня 2024 14:00