Основною метою зустрічі 17 липня було  обговорення стану та перспектив розвитку українсько-ірландського політичного діалогу в умовах продовження агресії Російської Федерації проти України, реалізація спільних зусиль Європейського Союзу щодо її припинення, а також забезпечення необхідної допомоги Україні з боку Євросоюзу.

Під час зустрічі голова Комітету Ганна Гопко детально поінформувала Міністра закордонних справ Ірландії про роботу українського парламенту, спрямовану на законодавче супроводження реалізації в Україні невідкладних внутрішніх реформ. При цьому основний акцент було зроблено на Конституційній реформі, яка передбачає впровадження європейської системи децентралізації влади. Ірландський міністр високо оцінив підтримку українським парламентом запропонованої Президентом України конституційної реформи, наголосивши при цьому, що така масштабна реформа повинна відповідати кращим європейським стандартам. Ч.Фланаган також підкреслив важливість ухвалення українським парламентом пакету економічних реформ, який забезпечує продовження важливої співпраці України із міжнародними фінансовими організаціями, що надають нашій державі необхідну підтримку.

Під час зустрічі перший заступник голови Комітету Іванна Климпуш-Цинцадзе, на прохання ірландської сторони, поінформувала про деталі концепції децентралізації, зробивши при цьому особливий акцент на перших результатах фінансової незалежності українських регіонів. Ч.Фланаган у відповідь зазначив, що подібні процеси відбуваються в більшості європейських країн, що створює необхідний баланс між регіональними та центральними органами влади та забезпечує стабільний політичний процес.

У рамках зустрічі також було висловлено вдячність Міністру закордонних справ Ірландії за його особисту активну участь у процесі звільнення українських політичних в’язнів, передусім, Надії Савченко, які продовжують незаконно утримуватися силовими органами Російської Федерації. Наприкінці зустрічі Ч.Фланаган висловив намір поінформувати представників країн-членів Європейського Союзу в рамках запланованого засідання Євросоюзу 20 липня 2015 року в Брюсселі про рух нашої держави шляхом реформ, а також нагальні потреби України з метою зупинки триваючої військової агресії Росії. У цьому контексті голова Комітету закликала Міністра Ч.Фланагана повідомити європейських партнерів про необхідність збереження єдності позиції Євросоюзу щодо необхідності посилення санкцій проти Російської Федерації та збільшення тиску на російське керівництво з метою виконання ним зобов’язань у рамках виконання Мінських домовленостей.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39