На засіданні "круглого столу" було обговорено діагностично-просвітницький проект, здійснений за ініціативи народного депутата  Олега Мусія  та очолюваного ним Міжфракційного депутатського об'єднання з питань профілактики та боротьби з неінфекційними захворюваннями. Мета проекту – привернути увагу громадян та лікарів до потреби профілактики та раннього виявлення онкологічних захворювань,  які  посідають друге місце серед причин смертності  українців. На жаль, в Україні рак виявляється переважно  на 3-4 стадіях.

Олег Мусій розповів, що цей проект є продовженням роботи, яку Всеукраїнське лікарське товариство здійснює вже впродовж п'яти років в царині боротьби з гіпертонією та ендокринними захворюваннями. «Ми хочемо, щоб люди звертали увагу на своє самопочуття і вчасно зверталися до лікарів. Ми проводимо просвітницько-діагностичні акції для того, щоб привернути увагу людей до власного здоров'я та підвищити рівень стурбованості лікарів щодо онкозахворювань, адже чим раніше буде виявлена така недуга, тим дешевшим буде лікування і позитивнішим прогноз на одужання», - сказав він.

Промовець розповів, що в заходах проекту взяли участь 200 київських лікарів та 10 консультативно-діагностичних центрів м.Києва.  У вихідні дні (6, 13, 27 червня, 4 та 11 липня 2015 року) на базі КДЦ всіх районів міста були організовані безкоштовні скринінгові обстеження населення на наявність онкопатології за участі лікарів різних спеціальностей, у тому числі, запрошених фахівців Національного інституту раку, Київського міського клінічного онкологічного центру. В рамках акції проведені інструментальні та лабораторні дослідження: УЗД молочної та щитоподібної залоз, мамографія, огляд шкіри через дерматоскоп, визначення онкологічних маркерів захворювання простати в крові. Було проведено консультації, бесіди з пацієнтами, розповсюджені інформаційні матеріали.

"Цей скринінг є найбільшим серед усіх проведених в Україні онкоскринінгів. Оглянуто 4 581 особу, виконано 4 309 діагностичних процедур. В результаті виявлено 254 людини  з підозрою на онкопатологію, що становить 5,54 % обстежених. У 45,5%  відвідувачів виявлено інші патології", - наголосив Олег Мусій..

На думку парламентарія, результати проекту ілюструють, наскільки важливо регулярно з профілактичною метою звертатися до лікарів ще до появи симптомів, адже рак на перших стадіях може не давати про себе знати і чим раніше будуть ліквідовані фактори ризику, тим довше житиме людина.

Учасники "круглого столу" ухвалили рішення:

- створити робочу групу для розробки Програми з профілактики, раннього виявлення та боротьби з онкологічними захворюваннями в Києві та підготувати таку програму на  2016 рік;

- розробити заходи профілактики та скринінгу ранньої діагностики візуальних форм раку в рамках проекту нової державної Програми «Онкологія» починаючи з 2017 року;

- продовжити Проект «Крок до життя. Перевір себе» до кінця 2015 року;

- розробити  та впровадити спільно з фахівцями загальної практики-сімейної медицини  інформаційну Програму з виявлення  візуальних форм раку;

- створити умови для обміну клінічними даними між закладами охорони здоров’я, передусім, електронний обіг амбулаторних карток пацієнта;

- вжити заходів для посилення соціальної реклами, яка  спонукатиме українців відповідально ставитися до свого здоров’я.

Насамкінець Олег Мусій подякував лікарям-волонтерам, що взяли участь у проекті, які працювали у вихідні дні й оглянули всіх без винятку охочих.
Проект реалізовується за участі депутатів Київради, Департаменту охорони здоров’я КМДА, Київського міського онкоцентру, Національного інституту раку, партнерів проекту – Асоціації Приватної медицини України, ТОВ «Санофі-Авентіс Україна». Об’єднання зусиль лікарів первинної ланки і провідних науковців-онкологів, державної і приватної медицини слугує прикладом спільної ефективної роботи заради збереження здоров’я українців.

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58
05 травня 2024 09:34
04 травня 2024 11:00
03 травня 2024 19:13
03 травня 2024 14:18
03 травня 2024 12:37