Голова Верховної Ради України Олександр Мороз наголошує, що останнє телезвернення Президента України Віктора Ющенка, виголошене ним 9 серпня, базується на напівправді та відвертих інсинуаціях і спрямоване на свідому дискредитацію парламенту.

Зокрема, на запитання журналістів про враження від телевізійного звернення В.Ющенка, Голова Верховної Ради України сказав: «Прикро, що Президент країни свідомо вдається до дискредитації парламенту. Прикро, що послуговується при тому напівправдою і відвертими інсинуаціями. Ще прикріше, що вдається до дешевої демагогії, фактично ведучи незаконну агітацію на боці однієї політичної сили. Бідна, звичайно, та політична сила, котра такою дешевинкою хоче купити довіру виборців».

«Дві теми, виявляється, не просто змушують хвилюватися главу держави, вони видаються йому основними для розв´язання усіх негараздів у країні», - сказав О.Мороз. Він наголосив, що «подібне вже звучало не раз з вуст його попередника і «батька» та навів деякі факти щодо недоторканності і пільг.

Зокрема, говорячи про недоторканність народних депутатів, О.Мороз зазначив, що за ініціативою соціалістів у парламенті давно зареєстрований проект змін до Конституції України, в якому статус депутата, його імунітет приводяться у відповідність до європейських стандартів, суттєво обмежуються депутатські пільги. «Його треба проголосувати, всього-лиш, і не треба демонстративно присягатись, вивішувати тисячі біг-бордів, збирати мільйони підписів... Це все лицедійство. І творять його ті, хто ніколи не виступав з подібною ініціативою в парламенті, хто, в т.ч. будучи Президентом, мав би не лукавити, а подати до парламенту проект відповідного закону, передбачивши в ньому, до речі, обмеження імунітету для Президента, тисяч і тисяч суддів, прокурорів і т.д.», - наголошує О.Мороз. На його думку, виступ Президента в цій частині розрахований на простака. «Це повторюсь, дешевинка», - додав він.

Такою ж «дешевинкою» Голова Верховної Ради України назвав  агітацію В.Ющенка за скасування пільг. «Що це слід робити - сумніву не викликає. Але ж ми вже розглядали в парламенті це питання. Чиїх голосів не вистачило для результативного голосування? "Нашої України", третина їх не голосували, кількох членів БЮТ. У сумі - 32 голоси разом із 215-ма голосами депутатів "за" (комуністи і соціалісти - одностайно) були б достатніми, щоб зараз не займатися балачками», - зазначив О.Мороз у коментарі.

 «Відвертою брехнею» він називає те, що до пільг В.Ющенко відносить утримання парламенту, в якому 450 народних депутатів і на яких бюджет «витрачає у півтора рази менше коштів, ніж на одного Президента».

«Дивно, але глава держави ніби не знає практичних речей, якщо хоче збудувати школу за 2 млн. грн., чи на 20% підвищити пенсії», - сказав О.Мороз. Він наголосив: «На це - на пенсії - потрібно мінімум 19 млрд. грн., і якщо його радники не приятелюють з арифметикою, то основна професія Президента не дозволила б йому робити такі огріхи». «Порівняльний масштаб цих цифр вражає», - каже Президент. Це правда, помилитися в 40-50 разів може не кожний», - сказав О.Мороз.

Подібні заяви В.Ющенка він розцінив як «свідомо напущений туман на обивателя». «Чи він спрацює? Можливо. На те і розрахунок», - сказав Глава парламенту.

 «Переконаний, краще все робити по суті, а не шляхом політичної тріскотні», - наголосив він, порадивши переглянути зарплати чиновникам і депутатам, введені 2005 року тодішнім Прем‘єр-міністром Юлією Тимошенко за згодою В.Ющенка. Також, на думку О.Мороза, краще витратити 250 млн. грн. на будівництво службового тимчасового житла депутатам, як це робиться в інших країнах, а не дарувати разом із мандатом квартири. При цьому він акцентував, що «провідники боротьби "за правду" з боку НУ і БЮТ тут як тут, в т.ч. найближчі до глави держави». О.Мороз нагадав, що у 1994-1998 роках, коли він очолював парламент, у депутатів були квартири службові.

 «А головне, не вішати локшину на вуха виборця, а оглянутися довкола і хоч би подумати, яке зло несе суспільству і країні штучно насаджувана ворожнеча між людьми. Особливо, якщо це йде від очільників держави», - зазначив О.Мороз.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

10 травня 2024 17:27
10 травня 2024 17:04
10 травня 2024 11:17
10 травня 2024 10:39
09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52