Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у суботу, 7 липня, зустрівся з віце-спікером Парламенту Фінляндської Республіки Йоханесом Коскіненом.

Голова Верховної Ради України на початку зустрічі відмітив активність фінської делегації на засіданнях Парламентської Асамблеї ОБСЄ. За його словами, у країнах зі сталою демократією та розвиненим парламентаризмом людям забезпечується достойне життя.

У свою чергу Й.Коскінен подякував за прекрасну організацію сесії Асамблеї.

На прохання віце-спікера фінського парламенту Голова Верховної Ради України поінформував про поточну політичну ситуацію в Україні, охарактеризувавши її як «надзвичайно складну».

За словами О.Мороза, в Україні було здійснено перший етап політреформи у напрямку створення парламентсько-президентської республіки. Зараз необхідно здійснити її другий етап, який полягає у зміцненні повноважень, зростання ролі і місця місцевого самоврядування.

Разом з тим, зазначив він, Президент продемонстрував, що хоче здійснювати владу одноосібно, у порушення Конституції і законодавства. «Відбувається узурпація влади», - наголосив Голова Верховної Ради України. За його словами, оскільки коаліція та уряд висловилися проти такого розвитку подій, Президент вдався до розпуску парламенту шляхом видання трьох антиконституційних указів, блокування роботи Конституційного Суду та ЦВК, втручання у роботу судової системи та правоохоронних органів. «Йде масова підготовка до фальсифікацій виборів, до речі антиконституційних», - сказав Голова Верховної Ради України.

«Президенту потрібні не вибори, а друга Конституція, яку планується у день виборів винести на референдум і яка стане юридичним оформленням диктатури. Це державний переворот», - наголосив він.

О.Мороз підкреслив, що Україна не потребує зовнішньої допомоги, але, на його думку, було б доцільним, щоб подіям в Україні давалася об‘єктивна оцінка з боку європейських парламентів. З цією метою, сказав він, можна було б доповнити Резолюцію ПА ОБСЄ реченням про те, що Україна розв‘яже проблеми самостійно у відповідності до Конституції.

«Це не є втручання у внутрішні справи України», - наголосив О.Мороз. Відповідаючи на питання п.Коскінена, він зазначив, що Соціалістична партія «ніколи не демобілізовувалася» і, всупереч соціологічним прогнозам, соціалісти завжди були присутні у парламенті. Разом з тим, сказав О.Мороз, «влада ще ніколи так цинічно не працювала проти соціалістів» і тому вибори стануть «юридичною війною».

У свою чергу п.Коскінен висловив сподівання, що ситуація в Україні буде розв‘язана у конституційний спосіб.

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58