У зв’язку зі зверненням Телерадіокомпанії «Сімон» (м. Харків) та ТОВ «Міська телерадіокомпанія «Чернівці» щодо цілеспрямованого витіснення їх з інформаційного поля на черговому засіданні Комітету 13 травня 2015 року були присутні представники названих телерадіоорганізацій та троє з семи дійсних членів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення. Розмова стосувалася ситуації на ринку в зв’язку з діяльністю компаній, які в непрозорий спосіб отримали ліцензії на мовлення в регіональному мультиплексі МХ-5 у Харкові та Чернівцях. За результатами обговорення було ухвалено рішення:

взяти до відома інформацію Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення (далі – Національної ради) ;

– звернути увагу Національної ради на те, що переоформлення ліцензії каналу 112 суперечить суспільним інтересам;

– запросити на одне з найближчих засідань Комітету представників Українського центру радіочастот з тим, аби з’ясувати стан справ з обрахунками частотного ресурсу для забезпечення мовлення в цифровому форматі місцевих телерадіокомпаній.

Проект Закону "Про букмекерську діяльність в Україні" № 2268 Комітет з питань свободи слова та інформаційної політики розглянув у частині, що стосується його предмета відання.

Як наголосила доповідач законопроекту Олена Кондратюк, засади рекламної діяльності в Україні, весь спектр відносин, які виникають у процесі виробництва, розповсюдження та споживання реклами, регулюється спеціальним законодавчим актом – Законом України «Про рекламу». Саме шляхом внесення змін і доповнень до цього профільного Закону слід здійснювати унормування суспільних відносин у сфері реклами. Погоджуючись із цією позицією, Комітет за результатами обговорення проекту № 2268 ухвалив рішення запропонувати профільному Комітетові з питань податкової та митної політики рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні направити зазначений законопроект на повторне перше читання, визначивши при цьому, що питання, яких він стосується, слід врегульовувати виключно шляхом внесення доповнень до Закону України «Про рекламу» у формі окремого законопроекту, що може бути внесений відповідно до частини восьмої статті 90 Регламенту Верховної Ради України.

Розглянувши проект Закону "Про діяльність форекс-дилерів в Україні" № 2290, Комітет у межах предмету відання ухвалив рішення запропонувати профільному Комітету з питань інформатизації та зв'язку рекомендувати Верховній Раді України за наслідками розгляду в першому читанні направити законопроект на повторне перше читання, наголосивши на необхідності врегулювання питань, яких він стосується, виключно шляхом внесення доповнень до Закону України «Про рекламу» у формі окремого законопроекту.

Головуюча на засіданні перший заступник голови Комітету Ольга Червакова представила присутнім проект Закону України "Про внесення змін до Закону України «Про доступ до публічної інформації» (щодо розкриття інформації про володіння, користування чи розпорядження державним та комунальним майном) №2753). Законопроект розроблено з метою забезпечення публічного доступу громадськості до інформації щодо використання та розпорядження державним та комунальним майном органами державної влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання, в розпорядженні яких перебуває зазначене майно.

За результатами обговорення, взявши до уваги зауваження, висловлені Головним науково-експертним управлінням Апарату Верховної Ради України, а також зміст інших аналогічних проектів, зокрема, прийнятого в першому читанні проекту Закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо посилення прозорості у сфері відносин власності з метою запобігання корупції" №2423 та запропонованої медіа-громадськістю Концепції законопроекту щодо вдосконалення окремих положень законодавчих актів у сфері доступу до публічної інформації, Комітет ухвалив рішення  рекомендувати Верховній Раді України за результатами розгляду в першому читанні направити законопроект № 2753 на доопрацювання суб’єкту права законодавчої ініціативи, а також запропонувати авторові проекту безпосередньо долучитися до роботи з комплексного удосконалення Закону України «Про доступ до публічної інформації», що координується Комітетом.

Стосовно проекту Закону "Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання порядку притягнення до відповідальності за порушення законодавства про доступ до публічної інформації" №2429 Комітет ухвалив рішення направити профільному Комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності висновок з пропозицією в частині, що стосується предмета відання Комітету, відхилити зазначений законопроект.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39