Голова Верховної Ради України Олександр Мороз у понеділок, 9 липня, зустрівся з Головою Сенату Королівства Бельгія, віце-президентом Парламентської Асамблеї ОБСЄ Анн-Марі Лізен.

На початку зустрічі А.-М. Лізен високо оцінила рівень проведення сесії ПА ОБСЄ у Києві. «Україна була на якнайвищому рівні», - зазначила вона.

У відповідь Голова Верховної Ради України зазначив, що рішення про проведення Асамблеї у Києві є знаком того, що Україну поважають у Європі. Він також наголосив на доброзичливості і налаштованості учасників Асамблеї на співпраці з Україною.

О.Мороз привітав п. Лізен з обранням на посаду віце-президента ПА ОБСЄ.

А.М. Лізен зазначила, що у Бельгії «імідж України у цілому є достатньо позитивним». У свою чергу О.Мороз підкреслив, що за ситуацією в Україні, яка, за його словами, значною мірою створена штучно, уважно спостерігають у багатьох європейських країнах.

А.-М.Лізен наголосила, що у Бельгії хотіли б розширювати і зміцнювати двосторонні стосунки на всіх рівнях, у тому числі - міжпарламентську співпрацю. Вона повідомила про наміри створення в обох палатах бельгійського парламенту групи дружби з Україною. На її думку, обмін досвідом парламентської роботи сприяв би наближенню українського законодавства до європейського.

За словами А.М. Лізен, також однією з тем, над якою могла б працювати такі групи, є енергетична співпраця.

Під час зустрічі також було обговорено питання розвитку співпраці України і Європи, зокрема в енергетичному секторі. «Система енергетичних зв‘язків перевищує бачення Європейського Союзу. Це стосується і України, і Росії, і, частково, Білорусі. Енергетичні проблеми стануть серцевиною майбутніх дій, і Україна могла б через діяльність в енергетичному секторі значно підвищити свою роль в Європі», - вважає п.Лізен.

У цьому контексті вона, зокрема, висловила думку про те, що було б доцільним розвивати співпрацю України і Франції в енергетичній галузі, враховуючи позитивний довгостроковий досвід функціонування французьких енергокомпаній у Бельгії.

Голова Верховної Ради України, підтримуючи думку п. Лізен, також висловився за необхідність враховувати позиції України в Європі як транзитної держави. Одним із основних завдань він вважає нарощування енергетичного потенціалу України.

Говорячи про диверсифікацію джерел енергопостачання, О.Мороз висловився за необхідність освоєння Чорноморського шельфу. Він також вважає перспективним розвиток атомної енергетики в Україні та розвиток виробництва біопалива. У енергетичній сфері, сказав він, у нас великі перспективи і значну роль у цьому може відігравати парламентська складова.

Під час зустрічі також відбувся обмін досвідом щодо розв‘язання проблем місцевого самоврядування.

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

09 травня 2024 20:50
09 травня 2024 20:31
09 травня 2024 19:24
09 травня 2024 17:47
09 травня 2024 17:32
08 травня 2024 17:52
08 травня 2024 16:34
08 травня 2024 11:07
06 травня 2024 19:33
06 травня 2024 09:58