Зокрема, під час зустрічі керівником офіційної делегації Верховної Ради України, Андрієм Артеменком озвучена пропозиція української сторони катарській стороні розглянути можливість створення спільного зернового хабу на території держави Катар.

До складу делегації також входили народні депутати Андрій Тетерук та Денис Силантьєв.

“Ми бачимо те, наскільки сільськогосподарська продукція є затребуваною як в Катарі, так і в усьому арабському світі. Можливості України в цьому плані необмежені, кожен рік ми продаємо величезну кількість зернових в десятки країн світу. Більше того, при необхідності ми готові збільшити об’єми виробництва і експорту”, - зазначив Андрій Артеменко.

За його словами, сторонам варто пропрацювати проект створення спільного зернового хабу, який би міг забезпечувати зерновими культурами країни Ради спіробітництва Перської Затоки(GCC- Gulf Cooperation Council).

“Ми знаємо, що на сьогодні Катар головує в GCC, тому будівництво зернового хабу матиме стратегічне значення для держав цього об’єднання. Окрім цього, оскільки ваша країна уже є важливим транспортним вузлом, започаткування такого проекту дозволить Катару стати ще і житницею Сходу. В свою чергу, Україна може впевнено гарантувати належні об’єми поставок зернових”, - підкреслив народний депутат.

Також під час зустрічі обговорювалася ініціатива щодо відкриття Україною і Катаром прямого авіасполучення.

“Від імені українського керівництва хочу запросити Вас відвідати Україну найближчим часом. Я впевнений, що наші країни можуть стати стратегічними партнерами. Більше того, усвідомлюючи значну роль Катару, ми вважаємо, що звертаючись до вас, ми звертаємося до усіх країн Ради спіробітництва Перської Затоки (GCC)”, - зазначив А.Артеменко.

Прем’єр-міністр, Міністр внутрішніх справ Катару шейх Абдула Аль Тані подякував за запрошення та наголосив на важливості зміцнення економічного співробітництва між країнами.

“Вважаю за необхідне розпочати процес формування та започаткування роботи  спільної міжурядової комісії на базі уже створеної міжпарламентської групи дружби між Катаром та Україною, та при сприянні її представників – народних депутатів України. Ця комісія займатиметься поглибленням економічних та соціальних зв’язків між нашими країнами. Адже у нас є чимало галузей, у яких ми можемо активно співпрацювати», - заявив голова Уряду Держави Катар.

В свою чергу, А.Артеменко зазначив, що активізації економічної та бізнесової діяльності між Україною та Катаром сприятиме відкриття прямого авіасполучення між країнами.

«Я впевнений, що відкриття рейсу Київ-Доха і Доха-Київ не лише спростить життя багатьом людям, але і допоможе ще більш активно залучати як ваш бізнес до нас, так і український в Катар. Із української сторони ми зробимо все можливе, аби якнайшвидше були пройдені усі формальності», - наголосив народний депутат.

У відповідь шейх Абдула Аль Тані дав доручення Міністерству транспорту за короткі терміни напрацювати разом із керівником Qatar Airways питання відкриття прямого авіасполучення та якнайшвидше розпочати усі необхідні процедури.

Окрім цього, народний депутат Андрій Тетерук на зустрічі підняв питання налагодження співпраці між країнами у галузі безпеки та координації заходів, використовуючи досвід проведення в Україні Чемпіонату Європи із футболу в 2012 році.

«Ще би хотілося, пане Голова Уряду, звернути Вашу увагу на співпрацю між нашими країнами у галузі кіберзлочинності», - додав А.Тетерук.

Також присутній на зустрічі народний депутат Денис Силантьєв розповів про можливості започаткування між країнами проектів в сфері туризму та спорту.

“Відкриття прямого авіасполучення надасть поштовху для розвитку взаємного туризму. Українська земля гостинно прийматиме катарських туристів, адже нам є, що показати”, - додав Д.Силантьєв.

 

 

 

 

 

Повернутись до публікацій

Версія для друку

Ще за розділом

“Новини”

15 травня 2024 20:57
15 травня 2024 17:41
15 травня 2024 17:35
15 травня 2024 14:46
15 травня 2024 12:27
14 травня 2024 20:02
14 травня 2024 18:50
14 травня 2024 17:43
14 травня 2024 14:42
14 травня 2024 12:39